Laget arabisk versjon av Bremnesvise

KONGSBERG (NRK): En ung syrisk asylsøker i et mottak på Kongsberg når ut til hele verden med sin arabiske oversettelse av Lars Bremnes siste vise.

Lars Bremnes framfører "Elias sang". Tekstet på arabisk av en flyktning, Gassan Gaisson fra Syria.

På Raumyr statlige mottak på Kongsberg sitter en syrisk unggutt som har oversatt Lars Bremnes til arabisk.

– En venn av meg kom med en sang og sa jeg måtte lytte til den. Jeg forsto jo ikke teksten, men da hun oversatte den til engelsk ble jeg rørt. Den talte til hjertet mitt, sier den syriske asylsøkeren Gassan Gaisson.

Det er Gassan Gaissons norske venn Ann Kristin Flågan som oppdaget Lars Bremnes siste vise "Elias sang", og inspirerte Gaisson til å oversette teksten til arabisk.

– Vi fant ut at vi har lik smak i musikk. Vi satte oss ned for å høre på låter og da Gassa fikk høre min oversettelse av Bremnes-sangen sa han: "Dette er sangen om meg", forteller vennen.

Lete etter ly

Gassan Gaisson er syrisk flyktning

Gassan Gaisson har oversatt en av visene til Lars Bremnes til arabisk for å nå ut til flere folk over hele verden med budskapet i sangen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

" Æ er lei av å være en flyktning, lei av å være til bry, lei av å leite etter smutthull, æ er lei av å leite etter ly.." synger Lars Bremnes i "Elias sang".

Sangen har blitt vist flere hundre tusen ganger på nettet. Men nå er den altså tekstet på arabisk også.

Visekunstneren sier han aldri har opplevd noe lignende.

– Det er veldig overveldende. Jeg ble stille da jeg fikk melding ifra en som kjente seg igjen i visa om Elias. Jeg kan ikke be om bedre skussmål. Sangen skrev jeg som en reaksjon på det vi har sett det siste året med alle som er på flukt, sier Bremnes.

Gassan Gaisson mener han når fram til mange flere menneske ved å skrive undertekster til Bremnes si vise på arabisk.

– Sangen rørte meg, så jeg vil at den skal nå fram til alle de som ikke forstår norsk, slik som meg. Med arabiske undertekster når den fram til så mange flere, smiler den syriske asylsøkeren..