Lager gatekunst til ny barnebok

Gatekunst, byrom og en historie om vennskap smelter sammen i en ny barnebok som kommer til høsten. Det er første gang at en bok illustreres med bruk av veggkunst.

Nora
Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Hva om vi lager en historie hvor alt blir illustrert på en vegg? Vi tar gatekunsten inn i en barnebok, hvor illustrasjonene er sjablonger. Det har aldri blitt gjort før, forklarer forfatter og redaktør Martin Berdahl Aamundsen.

Sammen med kunstkollektivet The Stupid Mammals fra Oslo, jobber han i disse dager med å gjøre ferdig de siste veggmaleriene i barnehager og bakgårder rundt om i hovedstaden. Når alt er ferdig malt og fotografert skal de utgjøre historien om Nora og hennes fantasivenn; en liten, blå kanin.

– Vi syntes det er en spennende måte å bruke gatekunst på. Kunsten kommer i sitt rette element i uterom, men likevel i en annen setting fordi de er som en historie.

VIDEO: Her kan du se hvordan kunstkollektivet The Stupid Mammals går frem når de lager illustrasjonene av Nora og den blå kaninen.

Byttet ut tagging med gatekunst

Det var forfatteren som kom opp med ideen om barneboken. Historien handler om Nora som begynner på skolen. Da hun spør de andre i klassen om de kan se den lille blå kaninen bare ler de av henne. Det er en virkelig jente som har stått modell, og alle sjablongene er i reel størrelse.

Det var Omsorgsbygg som kom med forslaget om å bruke vegger i fem barnehager i Oslo.

– Det syns vi var en fantastisk ide. Bakgrunnen skal skildre jo så godt som mulig scenen som motivet utspiller seg på, sier Aamundsen.

Benjamin Bergsjordet og Bo Berdahl Ellertsen

Benjamin Bergsjordet og Bo Berdahl Ellertsen her tar en 'high five' med barna som er avbildet på veggen, men det er den blå kaninen som er favoritten.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

En av disse barnehagene er Maridalsveien barnehage, som har fått flere fargerike motiver på veggene i uteområdet sitt.

– Kaninen er best, fordi den er så fin i blåfargen, sier 6 år gamle Bo Berdahl Ellertsen.

Bente Bjørklund

Pedagogisk leder i Maridalsveien barnehage, Bente Bjørklund.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK
Nora og den lille blå kaninen

Slik kommer boken til å se ut. Hovedpersonen i boken, Nora, er avbildet etter en jente som forfatteren kjenner.

Foto: Sjermdump

– Mhm, sier kompisen Benjamin Bergsjordet (6) bekreftende.

Barnehagen er også veldig fornøyd med å bytte ut tilfeldig nedtagging med fargerik gatekunst.

– Dette er mer for barn, og jeg tror de kjenner seg veldig igjen i maleriene, sier pedagogisk leder, Bente Bjørklund.

Aner ikke hvordan boken vil se ut

Men gjengen bak boken har også møtt på noen utfordringer undervis. For veggmaleriene kan bare lages når det er oppholdsvær.

– Denne våren har det vært en utfordring, så vi er ganske forsinket. Nå maler vi alt vi kan, og vi må nok holde på noen dager til, sier Aamundsen, som er veldig spent på resultatet.

– Vi aner ikke hvordan boka kommer til å se ut før alle illustrasjonene er malt opp, alle fotografiene er tatt og de er samlet i boka. Det er spennende og vi gleder oss veldig, sier Martin Berdahl Aamundsen.