Hopp til innhold

Lager en ny elv

I Halden vil de rette opp flere hundre år gammel tukling med naturen. Nå skal de ha tilbake elven slik den var for 400 år siden.

Video 692f7ae0-1880-45d1-8d9c-60863297c3e5.jpg

Ny elv

Enningsdalselva i Halden, rett ved svenskegrensen, er i ferd med å få en «extreme makeover».

De skal nemlig ha elva tilbake i den stand den var for 400 år siden

- Hvis du ser på det som er helt nederst i svingen der dere, så ser du at det har blitt liv i elva. Du ser det skummer hvitt. Hadde du vært her for en uke siden, ville du sett at vannet var stilleflytende. Så der ser du endringene allerede, sier forsker Bjørn Walseng fra Norsk institutt for naturforskning, mens han peker på et sted i elven hvor de har plassert ut stein.

Les også: Enningdalselva skal bli en bedre lakse-elv

Tuklet med naturen og livet forsvant

Vassdraget har gjennom mange hundre år blitt endret. Og da det ble drevet tømmerfløting ble elveløpet ryddet for hindringer. Stein og småholmer ble fjernet for at tømmeret skulle flyte fritt.

Men ifølge forskerne fikk tuklingen med naturen konsekvenser. Noe av livet i elva ble borte.

For når elva ble ryddet forsvant også skjulestedene for lakseyngel. Også den svært truede elvemuslingen fikk dårligere kår.

- Nå skal jeg sette denne forsiktig tilbake på sin faste plass, sier fiskeforvalter Leif Karlsen fra Fylkesmannen i Østfold, mens han legger en elvemusling han har inspisert tilbake igjen i elva.

Les også: Bekymret for villaksen

Vil ha sunnere elv

Planen med å restaurere elveløpet tilbake til sånn det var er et såkalt interreg-prosjekt og skal gjøres flere steder både i Norge og Sverige. Håpet er at elva skal bli sunnere, og at fiske- og muslingbestanden skal øke.

- Vi vil forhåpentligvis kunne se noe om ett par år, at vi registrerer yngel og de første ungfiskene, sier Walseng.