Hopp til innhold

Lager benker som skal hindre overnatting

Stadig flere benker, parker og andre offentlige steder blir utstyrt med hinder slik at uønskede mennesker holdes borte. – Betenkelig utvikling, mener Kirkens Bymisjon.

Benk i Rådhusparken i Sandvika

UØNSKET: Denne benken er laget slik at det ikke skal være mulig å sove på den. – Det er med å skape et skille mellom «dem» og «oss», mener Kirkens Bymisjon.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det var en morgen jeg ble oppmerksom på disse benkene i Sandvika. De sender et signal om at alle ikke er velkomne til denne parken, sier Kai-Rune Myhrer, fungerende generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

Kai-Rune Myhrer, fungerende generalsekretær i Kirkens Bymisjon

Kai-Rune Myhrer, fungerende generalsekretær i Kirkens Bymisjon

Foto: Christine Skarstein Olsen / NRK

Benkene i Rådhusparken midt i Sandvika har armlener som er skrudd fast midt på benken. Hensikten er å hindre overnattingsgjester, skriver Budstikka.

– Det er med å skape et skille mellom «dem» og «oss», mener Myhrer.

Mener området er åpent for alle

«Fiendtlig arkitektur» kalles fenomenet, når offentlig steder blir utstyrt med hinder, slik at det ikke skal være mulig å oppholde seg der.

Myhrer mener benkene i Sandvika er et eksempel på dette, men kommunen mener parken er åpen og kan brukes av alle, slik den er i dag.

Svein Finnanger, leder for Natur-og idrettsforvaltingen i Bærum kommune

Svein Finnanger, leder for Natur- og idrettsforvaltingen i Bærum kommune

Foto: Christine Skarstein Olsen / NRK

– For sju år siden fikk vi en del klager på at mange ikke følte seg velkommen i parken. Da satt vi opp disse armlenene. Vi ønsker ikke overnatting i parken, men vi stenger ingen ute, sier Svein Finnanger, leder for Natur- og idrettsforvaltingen i Bærum kommune.

Blir også innført på Oslo S

Han mener flere bruker parken etter at de innførte tiltakene. Nå vil Jernbaneverket bruke den samme oppskriften på Oslo Sentralstasjon.

Fra høsten vil de også montere bøyler på benkene for å få folk til å slutte å sove i avgangshallen.

– Vi har flere som mer eller mindre bor på Oslo S. Det skaper utrygghet for de reisende, sier Sefrid Jakobsen, leder for stasjoner i Jernbaneverket.

Hun synes det er trist at tiltak som dette kalles fiendtlig arkitektur, når de ønsker å skape gode omgivelser for de reisende.

Sefrid Jacobsen, leder for stasjoner i Jernbaneverket

Sefrid Jakobsen, leder for stasjoner, Jernbaneverket

Foto: Jernbaneverket

– Det er andre som har ansvaret for de menneskene som ikke har et sted og sove. Vi har ansvaret for dem som reiser. Når man kaller dette for fiendtlig arkitektur, snur man bare problemstillingen, sier hun.

– Skapet et kunstig skille

Myhrer i Kirkens Bymisjon synes utviklingen av fiendtlig arkitektur er betenkelig.

– Vi ser eksempler på dette også i resten av landet, og i Europa er det en utvikling der det opprettes soner hvor enkelte grupper ikke er ønsket, sier Myhrer.

Han mener byer bør være varsomme med å begrense byrommene på denne måten.

– De rammer ofte de om ikke har noe sted å bo. Vi skapet et kunstig skille som kan gjøre at vi lettere får et fiendtlig blikk til andre.