Lærer dømt til seks måneders fengsel

Ungdomsskolelæreren som hadde sex med en elev er dømt til fengselsstraff. I tillegg mister hun retten til å jobbe som lærer.

Kristin Mork og Arild Eikaas

Guttens bistandsadvokat Kristin Mork og aktor i saken Arild Eikaas.

Foto: Espen Torgersen/NRK

Kvinnen erkjente straffskyld da hun møtte i retten for en uke siden. I dag kom dommen.

I tillegg til at hun må sone seks måneder i fengsel, er hun fradømt retten til å være lærer i fem år. Hun må også betale 35.000 kroner i erstatning til eleven.

LES OGSÅ:

Følte seg presset

Det var under en skoletur at hun og eleven lå sammen. Eleven forklarte i retten at det var læreren som tok initiativet og spurte om de skulle ha sex.

Ifølge gutten ga han etter på morgenen og gjennomførte et samleie med læreren.

– Jeg følte meg presset, sa han i retten.

Læreren i 30-årene var lærer ved en ungdomsskole i Halden. Hun ble i fjor høst anmeldt etter straffelovens paragraf 193, første ledd for «seksuelle overgrep ved misbruk av stilling».

Det var Halden kommune som anmeldte kvinnen.

Må kunne føle seg trygge på læreren

Opprullingen av saken startet etter at noen hadde logget seg inn på guttens Facebook-side. Der fant de samtaleloggen mellom gutten og læreren, noe som gjorde at foreldre til andre elever varslet om forholdet.

Selv om gutten beskrev kvinnen som en god lærer valgte Sarpsborg tingrett å fradømme henne muligheten til å jobbe som lærer i fem år.

Sarpsborg tingrett var dermed på linje med aktor i saken når det gjaldt straffutmålingen.

Læreren innrømmet selv i sin forklaring at hun hadde samleie med eleven, men forklarer at hun i ettertid har angret på at det skjedde.

– Han stolte kanskje på at jeg burde satt ned foten. Det burde jeg gjort. Forholdet har kanskje utviklet seg slik at jeg trodde han var forelsket i meg og han trodde jeg var forelsket i ham. Jeg var nok betatt av ham, forklarte kvinnen.

– I denne saken er det bare tapere, sa aktor Arild Eikaas under rettssaken.