La nabopraten bevare helgefreden

Søndag morgen, klokken sju. Du har nettopp bråvåknet av en bjeffende hund, en gressklipper, eller gud forby: At naboen startet opp motorsaga. Hva bør du gjøre?

Young woman lying in bed suffering with insomnia Noisy neighbour, stress, alarm sound, prevent from sleep concept Young woman lying in bed suffering with insomnia Noisy neighbour, stress, alarm sound, prevent from sleep concept

Hvor går egentlig grensen? Flere steder, sannsynligvis. Ihvertfall mellom naboer.

Foto: Sergey Mironov/ Sergeymironov.com / Colourbox

- Motorsag er jo helt ekstremt, da. Da gjør du nesten skadeverk med vilje.

Distriktsleder Ole Øyvind Moen, Huseiernes Landsforbund Sør

Én ting er gjerdet, hekken eller trærne. Lydnivået på gressklipperen klokka sju en søndag morgen er en annen, har distriktsleder Ole Øyvind Moen i Huseiernes Landsforbund Sør fått høre flere ganger.

Ole Øyvind Moen

Snakk med naboen. Det er et råd som kan løse konflikter, og ikke minst forebygge dem, mener Ole Øyvind Moen i Huseiernes Landsforbund.

Foto: Ketil Strebel / NRK

– Vi har Naboloven til å regulere dette. Det fins rettsavgjørelser som har satt litt grense for hvor mye du skal tåle. I desibel når det gjelder støy, hvor mye du skal tåle av lukt fra en nabobonde som sprer møkk akkurat den søndagen du skal ha konfirmasjon, og så videre.

– Men akkurat helgedagsfreden er litt spesiell. Den lever sitt eget liv.

Ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom. Inn under ulempe går òg at noko må reknast for farleg.

Lov om rettshøve mellom grannar §2, 1. ledd

Fra midnatt hver helgedag skal det være stille, og det er spesielle bestemmelser for kirketiden også, minner Moen om.

– Og den loven, den gjelder jo.

Støy er gjengangeren når folk henvender seg til Huseiernes Landsforbund. Og distriktslederen sier det bør ligge vanlig folkeskikk i bunnen i et naboforhold også.

– Jeg syns jo man bør ta hensyn i den tiden man har det stille. Det er mange som liker å ligge lenge om morgenen.

Skjønnet gjelder

Dette er ikke regulert i juridisk sammenheng, så her er det ofte snakk om skjønn.

– Det må jo kunne gå an å gjøre det på lørdag eller på kvelden da, pleier vi å si. Nå er det jo motor på gressklippere og hekksakser og det som er. Så det blir jo konflikter.

Snakk med naboen

«Stillhet har blitt vår tids luksus», skriver en av NRK Østfolds Facebook-følgere om helgefreden. Det er Ole Øyvind enig i. Vi må hegne om helgefreden, mener han.

Gressklipper

MÅ du klippe gresset akkurat nå?

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

«Grensen min blir brutt når naboen lar bikkja stå ute og bjeffe», skriver en annen. Og dét er et kjent problem, svarer Moen.

Men noen ganger er det kanskje ikke bikkja eller gressklipperen som er problemet? Hva når det hele egentlig handler om "den j.... naboen"?

– Noen ganger får vi følelsen av at det ligger litt mer der. Men med mindre det er klare juridiske ting som våre advokater kan hjelpe med, så er det ikke så godt for oss å gå inn.

Hvis du til slutt må klage, hvordan gjør du det?

– Du skal ikke gjøre noe som kan komme til skade for naboen din. Anlegger du en sak, så kan våre advokater bistå til å finne en god løsning.

De fleste slike saker løses i Forliksrådet.

Men når man ta frem sagen og gjøre noe på tilbygget sitt, siden man ikke har tid til det ellers?

– Snakk med naboen din. Si fra og spør om det er greit at du bruker litt tid på dette. Det meste løser seg.