– Å avlyse ville vært offentlig selvmord

Da Navigators ble nødt til å avlyse sin tredje konsert på rad på Buddy i Drammen tok bassist og talsmann Espen Holtan avgjørelsen om å oppløse bandet.

Navigators

Navigators ble lagt på is i 2012. Her er de på Steinkjerfestivalen 2010.

Foto: Elisabeth Haddal Røsvik

Østfold-bandet Navigators slo gjennom med et brak med sangen «Wall of Stone» i 2009. Sangen ble en stor radiohit og førte til utsolgte konserter, allerede før bandets første album ble sluppet.

– Den første konserten vi hadde i Oslo var to uker før skiva kom, det var utsolgt Rockefeller. Det var den låten som banet vei, som booket alle konsertene og ga oss radiointervjuene, sier bassist og talsmann Espen Holtan.

Dårlig samvittighet

Navigators

Navigators slo gjennom med radiohiten «Wall of Stone» i 2009.

Foto: LP Lorentz

Albumet The Straight and Narrow ble sluppet, og bandet spilte 60 konserter over hele landet i 2010.

Men én konsert måtte avlyses da vokalist Trond Andreassen ikke hadde stemme - på Buddy i Drammen.

Så ble det bestemt at det skulle lages et nytt album, «Second Nature» i 2011. Men bandet fant ikke en eneste ledig helg til å forberede seg på plateinnspillingen.

– Vi måtte ta en helg hvor vi hadde en konsert, og det ble helgen vi skulle spille på Buddy. Vi måtte ringe og avlyse på Buddy for andre gang, og fikk ganske mye pepper for det i Drammens Tidende, forteller Holtan.

– Vi har fortsatt veldig dårlig samvittighet for det, skyter gitarist Christoffer Schou inn.

Allerede året etter var Navigators historie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Navigators

Den første konserten på Buddy ble avlyst da vokalist Trond Andreassen mistet stemmen.

Foto: Pressefoto/navigators.no

– Vi er oppløst

I januar 2012 ble nemlig Holtan oppringt av en journalist i Drammens Tidende.

«Ja, nå skal dere endelig spille på Buddy. Dette er tredje forsøk, så nå blir det vel bra?», spurte journalisten.

– Jeg ble sittende å lure, og måtte bare si; "Spille på Buddy? Du, jeg må få ringe deg tilbake".

Telefonsamtalen fant sted på en mandag, og ifølge journalisten skulle konserten skje lørdagen etter. Problemet var bare at Holtan ikke visste noe som helst om konserten.

– Vi hadde jo ikke en sjanse til å samle oss, for vi var spredt over alle vinder. Vi var seks personer på forskjellige steder i verden. På grunn av de utfordringene vi hadde, en samtale vi hadde med bookingselskapet vårt, og telefonen fra Drammens Tidende, så måtte jeg, uten å snakke med noen av de andre bandmedlemmene, ringe tilbake til journalisten og si at vi var oppløst, forteller Holtan.

La seg flat for eieren

Navigators på Steinkjerfestivalen 2010

Espen Holtan på Steinkjerfestivalen i 2010.

Foto: Jørn Gjersøe, NRK

Isteden for å avlyse en tredje konsert på Buddy i Drammen, valgte Holtan altså å legge hele bandet på is.

Bandet skulle inn i et festivalmarked, og han var redd for at Navigators ville fremstått som det mest uforutsigbare bandet man kunne finne.

– Det ville vært offentlig selvmord for bandet å avlyse en tredje gang, vi ville ikke hatt troverdighet overfor noen annen arrangør i hele landet. Det var rett og slett bare å legge det på is, forteller han.

Avgjørelsen skulle hjemsøke Holtan flere ganger de kommende årene. Han går nemlig på et deltidsstudie i Drammen, og har derfor vært en del helger i byen.

– Jeg har gått forbi Buddy en del ganger, og til slutt tok jeg mot til meg og gikk inn. Jeg fant eieren og fortalte historien. Han ga uforbeholden tilgivelse der og da. Etter det har jeg kunnet gå inn der med hodet hevet.

Og ettersom bandet offisielt kun er «lagt på is» er det dermed en bitteliten mulighet for at det kommer et tredje album. Hvor releasekonserten eventuelt blir, er da rimelig opplagt.

– Det må bli på Buddy selvfølgelig, smiler Holtan og Schou.