Søppel-ideen hans gir håp til norske strender

Nå hostes det opp penger, konserter og opplevelser for å få deg til å plukke søppel i skjærgården.

Sten Johnny Helberg

INITIATIVTAGER: Sten Johnny Helberg har kommet på ideen med et kystlotteri som skal få deg og meg til å plukke søppel i strandsonen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

En ny idé gir håp om en renere skjærgård. Nå skal ideen lanseres for flere kystkommuner.

– Vi skal lage en lotterifunksjon som gjør at man kan plukke søppel samtidig som kan vinne fine premier, forteller Sten Johnny Helberg, initiativtager til Kystlotteriet som starter nå til våren.

Sten Johnny Helberg

DUGNAD: Hvis alle bidrar til dugnaden, kan man vinne premier. Helberg mener ideen kan spres til kommuner langs hele kysten.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Skremmende

Helberg har et nært forhold til havet og har så å si vokst opp på sjøen. Som liten fant han skatter i fjæra, nå er det for det meste plast og søppel. Det fikk han til å komme på ideen om et kystlotteri.

– Jeg synes det er trist å se alt søppelet, og det er ikke bare et problem for Norge. Mye av søppelet har jo kommet fra andre land, men ender her på våre strender, forklarer han.

Han mener at alle kan starte i det små, og det er nettopp din og min innsats som kan utgjøre en forskjell.

Marint søppel

SØPPEL: Det er mye fiskeredskap som ble funnet under befaringen i skjærgården denne helgen.

Foto: Monika Olsen/Ytre Hvaler nasjonalpark

Kystlotteriet går ut på at du plukker søppel, fester en brikke til søppelposen, som hentes av Skjærgårdstjenesten. Brikken er loddet ditt og du er med i trekningen av flere tusen kroner og en rekke andre gevinster.

– Jeg tror alle vil ha en ren skjærgård. Jeg tror at det å bli belønnet med fine premier, gir søppelplukkingen en ny dimensjon og vil gjøre susen.

– Grusomt

Forvalteren av Ytre Hvaler nasjonalpark, Monika Olsen har nettopp vært på befaring i skjærgården, og synet som møtte henne var ikke hyggelig.

– Min første tanke var: Å nei, det er ikke tomt i år heller. Det tar aldri slutt.

Sammen med Skjærgårdstjenesten var hun ute for å sjekke hvordan vinteren har herjet med landskapet.

Forvalter av Ytre Hvaler nasjonalpark, Monika Olsen

MENGDER: Monika Olsen i Ytre Hvaler nasjonalpark forteller om mye søppel i skjærgården etter årets første befaring.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– Det er skremmende å se, og det får store konsekvenser for naturen og dyrelivet. Ikke minst er det skremmende med mikroplasten som går inn i organismene og som får konsekvenser for oss mennesker når vi spiser fisk, sier hun.

Allerede nå til våren vil kystlotteriet starte opp, med god hjelp fra Hvaler kommune og Skjærgårdstjenesten. For ordfører Eivind Norman Borge fortviler over alt søppelet som flyter.

– Se på alt søppelet som driver i land, jeg skjønner ikke at man kan ha så liten respekt for naturen. Jeg synes det er grusomt, og vi rydder og rydder. Men ender bare som gisler av alt søppelet.

Eivind Norman Borge

FUNN: På rådhuset på Hvaler stilles det ut søppel som er funnet i fjæra. Her viser Eivind Norman Borge frem noe av funnene.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han fullroser ideen til Helberg.

– Kanskje det er nettopp det som må til, at det ligger en gulrot og venter. Hvis vi stiller med en premie på 20.000-30.000 kroner, er det kanskje mange som tenker at det er mulig å vinne.

Både Helberg og ordføreren mener denne ideen kan spres til andre kommuner, fordi man tar i bruk rutiner som allerede er innarbeidet i kommunene.