Kvinner skvises ut

For mange kvinner i formannskapet i Asker gjør at menn må kvoteres inn.

sko
Foto: Leah-Anne Thompson

SVs kvinnelige listetopp i Asker får ikke være med i formannskapet, fordi det er for mange kvinner der.

Loven krever at det skal være 40 prosent av begge kjønn. Derfor måtte Asker nå kvotere menn inn i formannskapet.

Når de nye politikerne konstituteres i dag blir derfor SVs øverste mann på valglisten, Bjørge Sæther, valgt istedenfor.

- Trist med firkantede regler

Dette er trist at en kvinnelig førstekandidat må kastes ut, sier Lene Conradi, som i dag blir ny ordfører i Asker kommune.

- Jeg synes det er litt trist at vi har kvoteringsregler som er så firkantede at et partis førstekandidat ikke får plassen i formannskapet på grunn av kvoteringshensyn, sier Conradi.

Kjønnskvotering skal slippe flere kvinner til makten. Men i Asker kommune er nå alt snudd på hodet. Her er det så mange kvinnelige topp-politikere at SVs førstekandidat Signy Grape, må skives ut av formannskapet for å følge lovens krav om minst 40 prosent av hvert kjønn.

Signy Grape

Signy Grape

Foto: Asker SV

- Uvanlig

- Det som er litt rart er at toppkandidaten til et parti og gruppeleder ikke innehar denne formannskapsplassen, og det er litt uvanlig, sier Grape.

SVs kjente feminist og partiveteran Berit Ås mener hennes lokale partikolleger bør klage saken til Kommunaldepartementet. Men der får kommunen klar beskjed om at dette er en regel uten unntak.

- Bitter er vel å ta litt hardt i, men det er den politiske makta som rår, så da må det minste partiet rydde opp, sier Grape.

Lene Conradi

Lene Conradi

Foto: Birgitte W. Ingebretsen / NRK

Fortsatt seks av elleve

Men selv om en kastes ut, er fortsatt seks av elleve medlemmer i formannskapet kvinner. Og i kveld blir Høyres Lene Conradi historisk når hun konstitueres som Askers første kvinnelige ordfører. Hun tror folk vil merke at kvinnene nå regjerer i kommunen.

- Jeg håper de merker at det blir et formannskap som fatter gode vedtak. Det kan tenkes at det at det er kvinnelig ordfører og mange kvinner vil gjøre at noe andre verdier vektlegges. Men jeg tror at de som sitter i formannskapet uansett er valgt på grunn av sine kvalifikasjoner, sin kompetanse og sin erfaring heller enn på grunn av kjønn, sier Conradi.