Hopp til innhold

Tok natta tilbake

Nesten 1000 mennesker møtte i går kveld opp for å ta del i markeringen "Ta natta tilbake" på kvinnedagen 8. mars.

Fakkeltog på Grünerløkka: Ta natta tilbake
Foto: Hanne Røn Arntsen / NRK

Bakgrunnen for arrangementet var alle overfallene og voldtektene mot kvinner i hovedstaden den siste tiden.

Bevæpnet med fakler, slagord og faner med slagord som trygghet for alle, tok kvinnene natta tilbake i Oslo sentrum på kvinnedagen. 

Kvinner tok natta tilbake 8. mars
Foto: Hanne Røn Arntsen / NRK

  

- Jeg er her fordi jeg ønsker at Oslo skal være en trygg by for alle. Jeg syns det er grusomt at jeg må si til barna mine hver gang de skal ut at de må være forsiktige og ikke gå alene, sier en av kvinnene i toget. 

Bakgrunnen for engasjementet var de mange overfallene mot kvinner i hovedstaden den siste tiden. På kvinnedagen torsdag ble dette derfor markert med appeller og fakkeltog på Grunerløkka i Oslo, en av bydelene der mange av overfallene har skjedd.

Mange menn støttet opp

Mange kvinner, men også en del menn, hadde møtt fram på Olaf Ryes plass for å delta i fakkeltoget mot voldtekt under parolen ta natta tilbake.

- Det er viktig å vise solidaritet med kvinnene. Også menn må ta et ansvar for dette, sier en Østlandssendingen snakket med.

Blant dem som holdt appell før fakkeltoget startet klokken 23, var Sosialistisk Venstrepartis stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry.

Hans budskap var at byen skal være trygg, og at det er nødvendig å sette inn alle nødvendige ressurser for å oppnå målet. Chaudhry mener menn har ansvaret for å gjøre byen trygg.

Også justisminister Knut Storberget (Ap) og barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) deltok i fakkeltoget.

Fakkeltoget gikk langs Akerselva, opp Trondheimsveien og til Sofienbergparken, der arrangementet ble avsluttet med diktlesning, sang og dans etter midnatt.