Hopp til innhold

Kvinneduo på Sydpolen

Ine-Lill Hjelm Gabrielsen fra Asker og Rita Glenne fra Oslo nådde Sydpolen natt til lørdag etter en vanvittig kamp mot klokka - for å nå flyet hjem.

Ine-Lill Hjelm Gabrielsen og Rita Glenne på Sydpolen
Foto: www.friluftsaktiviteter.no

Etter først å ha besteget Mount Vinson og gått ei ny rute til polpunktet  nådde de målet, som var Sydpolen.

De har lagt bak seg 1289 km og fullført tidenes lengste ”gjør-alt-selv”-skitur for kvinner.

Absurd opplevelse

­– Vi er glade, men tror ikke helt vi har skjønt at vi er her. Vi trodde vi skulle bli litt rørt, men dette er et absurd sted. Det lukter diesel her, og basen ser ut som en søppelfabrikk, fortalte Rita Glenne pr satellittelefon ved ankomst skriver nettsiden friluftsaktiviteter.no.

Før de gjøv løs på de ti siste dagene av ekspedisjonen, anslo duoen at de hadde gått ned ca 15 kg hver. Siden har de jobbet av seg enda flere kilo hver.

Vi er skrekkelig tynne!

Rita Glenne

Turen de har lagt bak seg lvalifiserer til den aller tøffeste polfarerkategorien; såkalt unassisted, unsupported.

Det betyr at de har dratt med alt de trenger i pulker, de har ikke fått noe hjelp underveis og de har ikke brukt tekniske hjelpemidler som vindseil. Ingen andre kvinner har gått like lang skitur i denne tøffeste kategorien.

Blant mennene som har gjennomført en like lang skitur i denne kategorien Børge Ouslands 2845 km lange kryssing av kontinentet, dessuten Erling Kagges solotur i 1992/1993 og Odd Harald Hauge, Cato Zahl Pedersen og Lars Ebbesens ekspedisjon i 1994. 

Fem av sju topper

Etter å ha besteget Mount Vinson har Gabrielsen og Glenne nå fem av de såkalte Seven Summits; de høyeste toppene på hvert av verdens sju kontinenter.

Kvinnene er nå i Patriot Hills hvor de venter på å bli flydd ut av Antarktis.

Ine-Lill Hjelm Gabrielsen og Rita Glenne på Sydpolen

To glade kvinner har oppnådd målet - Sydpolen.

Foto: www.friluftsaktiviteter.no