Hadde ikke råd til mer svømmeopplæring

Somalisk Velferdsforening i Fredrikstad, der Abdullahi Aweys Abukar var aktiv, tilbyr ikke lenger svømmeopplæring. – Vi fikk ikke nok støtte og det ble for dyrt, forteller lederen.

Guled Mahamoud

Guled Mahamoud forteller at Somalisk Velferdsforening måtte kutte i svømmeopplæringen på grunn av dårlig økonomi.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Hver sommer går liv tapt i tragiske drukningsulykker. Forrige helg skjedde det igjen. To gutter ble hentet opp av tredje Bjørndalsdam i Fredrikstad.

Livet til 15 år gamle Abdullahi Aweys Abukar stod ikke til å redde.

Leder av Somalisk Velferdsforening for Østfold, Guled Mahamoud forteller om svømmeopplæringen de tidligere har arrangert i byen.

– Fra somalisk forening har vi forskjellige aktiviteter. For det meste fotball og svømming. Vi har hatt jentesvømming og svømming for gutter. Men alt dette koster penger, sier han.

Abdullahi var blant ungdommene som deltok i svømmeopplæringen foreningen hadde på Trara skole.

Avsluttet svømmeopplæring

Gulad Mahamoud forteller at de pleide å leie Trara skole, men at det til slutt kostet for mye penger.

Han understreker at mange somaliere er arbeidsledige, eller har en lav inntekt. Da har man ikke råd til å betale for svømmeopplæring, sier han.

– Man har ikke penger til så mye mer enn det vi trenger for å leve. Vi måtte kutte svømmeopplæringen på grunn av dårlig økonomi.

Ifølge Guled Mahamoud kostet det 34 375 kroner i året å ha svømmeopplæring på skolen. Han forteller at foreningen har søkt om offentlig støtte, men at de ikke har fått nok støtte til å fortsette tilbudet.

Tror ikke mange vil komme til Kongsten

Til helga arrangerer Fredrikstad kommune, Fredriksstad Blad og Kongstensvømmerne gratis svømmeopplæring for ungdom som ikke er svømmedyktige.

Det synes Guled Mahamoud er et veldig godt initiativ. Men han tror likevel det ikke vil komme så mange somaliere;

– De vil ha somalisk gruppe, da kan de svømme hvordan de vil.

For å unngå en ny tragisk ulykke håper Guled Mahamoud å ta opp saken igjen.

– Somalisk forening har så mange planer, så mye initiativ for at det somaliske miljøet skal ha det bra både fysisk og psykisk. Det er ikke for sent å gjøre noe med dette, og den somaliske foreningen ønsker å bidra.