Hopp til innhold

Kutter viktig dagtilbud

Alle psykisk utviklingshemmede over 50 år i Fredrikstad kan miste dagtilbudet sitt om en ukes tid.

Rådhuset i Fredrikstad

Fredrikstad kommune må kutte kostnader. Det går utover dagtilbudet til de psykisk utviklingshemmede i kommunen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Dette skal hjelpe Fredrikstad kommune med nødvendige innsparinger.

Video nsps_upload_2009_8_13_16_54_35_2194.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Må spare 2 millioner kroner

Virksomhetsleder i ODA (omsorgslønn, dagtilbud og avlastning) Heidi Nordby Henriksen sier til NRK at de har flere forslag til å løse situasjonen, men det vil få konsekvenser uansett.

- Ulike tiltak for å få kommunen til å gå i balanse er blitt politisk behandlet helt frem til bystyret i juni, og for vår virksomhet ligger det inne at vi må ned 2 millioner kroner i 2009, sier Nordby Henriksen.

Det er fem dagsentre tilknyttet ODA, og de sysselsetter 50 årsverk.

Inntil ti årsverk må omplasseres på grunn av innsparingskravet på 2 millioner kroner som ble vedtatt i bystyret i Fredrikstad i juni.

- Må få konsekvenser

To forslag foreligger når det gjelder innsparinger i dagtilbudet.

Det ene går ut på å kutte dagtilbudet til alle som er over 50 år. Det andre er å gi alle brukerne to eller tre dagers dagtilbud hver i uken.

- Vi må vurdere nøye hvilket tiltak som er det beste, men vi kan ikke spare inn 2 millioner kroner uten at det får konsekvenser for brukere og ansatte hos oss, sier Nordby Henriksen.

Hun sier at reduksjonen i dagtilbudet kan bli iverksatt allerede om en ukes tid.

- Forringer livskvaliteten

Hun medgir at det ikke er hyggelig å måtte gjennomføre slike kutt.

- For hver enkelt av brukerne er dette dramatisk, for det vil jo forringe livskvaliteten deres. Dette er jo på mange måter arbeidsplassen til de psykisk utviklingshemmede, og at de mister arbeidsplassen sin vil føre til en forringelse for den enkelte, sier Nordby Henriksen

- Slår ut i aggresjon og sykdom

Greta Sandli, som er pårørende og tidligere leder i Østfold-avdelingen av Norsk Forbund for Utviklingshemmede, er svært kritisk til forslagene om å kutte i dagtilbudet.

- Det vil bli forferdelig trist, og i 99 prosent av tilfellene vil det trolig slå ut i aggresjon hos brukerne og reaksjoner som gjør at livet blir vanskelig både for brukerne og de de som jobber med dem. Og sykdom vil følge i kjølvannet, sier Sandli.

- Ikke mulig å spare slik

Hun mener at det ikke er mulig å spare ved å ta vekk et dagtilbud på denne måten.

- Kommunen kan ikke rett og slett ikke spare penger på å ta vekk et dagtilbud. Problemene som følger av reduksjonen innebærer at resultatet til slutt blir minst like dyrt, sier Sandli.

Opprørte ansatte

Ansatte i ODA er opprørt over at dagtilbudet for psykisk utviklingshemmede i Fredrikstad kan bli redusert.

- Jeg føler at brukerne mister hele sin sosiale tilknytning, for her treffer de andre mennesker og venner. Vi er jo et tilbud for dem. Det er jobben deres på en måte. De gleder seg for å komme hit, så jeg tror det betyr veldig mye for dem, sier vernepleier Anne-Ma Enger.

Hun forteller at stemningen blant ansatte ikke er god.

- Vi fikk greie på dette i dag tidlig, og vi ble veldig sinte og lei oss. Vi mistet litt gløden i dag, for vi syntes det var så urettferdig, sier Enger.