Kutter pensjoner med 75 prosent

Gjeldsproblemene til Peterson Linerboard i Moss gjør at de ansatte får kutt i gavepensjonene sine.

Peterson i Moss

Peterson Linerboard i Moss.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Gavepensjonene er en bonus til eldre ansatte som pensjonerer seg tidlig.

Kutter 75 prosent av gavepensjonene

Den store papirfabrikken i Moss, Peterson Linerboard, kutter 75 prosent av utgiftene og tilbyr nå de ansatte og andre kreditorer 25 prosent av det de har til gode.

Det betyr at pensjonistene i snitt får 5000 kroner lavere månedsinntekt, og det er alvorlig, sier nestleder Bjørn Arild Hansen i Moss cellulose- og papirarbeiderforening.

– Vi reagerer med sjokk og overraskelse over at det skulle gå slik. Det er ingen her som hadde ventet at det kunne skje, sier Hansen til NRK.no.

– Galt å sette pensjonister i samme bås som andre kreditorer

Bakgrunnen for gavepensjonskuttene er gjeldsforhandlingene i Peterson.

I forbindelse med forhandlingene har bedriften bedt pensjonistene, på lik linje med andre kreditorer med utestående til Peterson, om å kutte 75 prosent av utestående beløp.

– Det blir helt galt å sette pensjonister i samme bås som kreditorer. De andre kreditorene går selvsagt også på en smell på lik linje med pensjonistene. Men de har en mulighet til å tjene penger videre. Det har ikke pensjonistene, sier Hansen.

Fabrikksjefen beklager

Overfor Moss Avis beklager også fabrikksjef Leif Johansen den situasjonen som er oppstått. Advokat Tom Hugo Ottesen som leder gjeldsnevmnda, sier at regelverket på dette området er firkantet på området.

Han beklager også at dette rammer enkeltpersoner.

– I likehet med de øvrige kreditorene kommer disse pensjonistene bedre ut enn om det skulle bli en konkurs. Da får man ingenting, sier Hugo Ottesen til Moss Avis.