– Er du glad i livet, tar du et kurs

Etter måneder uten kjøring, kan mange motorsykkelførere trenge et oppfriskningskurs tidlig i sesongen.

Trond Hegseth

Kjøreskolelærer Trond Hegseth vil gjerne dele sine kunnskaper med uerfarne motorsyklister.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Kjøreskolelærer Trond Hegseth ser stadig motorsyklister ute i trafikken som mangler kjøretrening på denne tiden av året. Det har han tenkt å gjøre noe med. Torsdag arrangerer Team Hønefoss trafikkskole gratis oppfriskningskurs, i samarbeid med NAF MC Ringerike.

– Med seks måneder uten en aktivitet blir du rusten. Som motorsyklist er du utsatt, og er du glad i livet, tar du et oppfriskningskurs, sier Hegseth.

Tre emner mener han er viktig for å bli bedre på to hjul.

1. Blikk

Trond Hegseth

Trond Hegseth håper at mange kommer på kurset.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Det er viktig å følge med på såkalte blindpunkter. Med andre ord de stedene du i utgangspunktet ikke ser.

– Du må for eksempel tenke på hva som er bak et hushjørnet, eller hva som kommer over en bakketopp. Farten må reguleres etter hva som kan dukke opp, sier Hegseth.

2. Bremsing

Skulle det plutselig være et dyr eller noe annet i veien, er det viktig å være god på nedbremsing.

– Hvis du ikke er i stand til eller flink nok til å bremse, bør det selvsagt også virke inn på hastigheten din.

3. Unnamanøver

Hvis det ikke er mulig å stoppe for en hindring, er siste mulighet en unnamanøver for å unngå et sammenstøt. Her kommer kjøreskolelærerens kunnskap til sin rett, for ikke alle vet at du må styre mot en hindring når du egentlig skal svinge motsatt vei.

Tenk deg at du kjører i en høyresving. Så kommer du litt langt ut og er på vei over i motgående kjørefelt. Mot deg kommer en tømmerbil, og du må ty til det Hegseth kaller kontrastyring.

– Når du legger deg ned i en sving, er det nedbrekket som bestemmer hvor skarp svingen kan være. Men det ikke bare å lene kroppen i den retningen du skal. Du og sykkelen er på en linje, og i høyresvingen skal du styre svakt motsatt vei, til venstre, for å få sykkelen til å svinge mot høyre, sier Hegseth.

For de fleste høres det ulogisk ut, og enkelte har kalt Hegseths lærdom for galskap. Men de ber om unnskyldning når de får prøvd kunnskapen i praksis.

– Du må vite at du er nødt til å styre litt mot tømmerbilen for å fravike den. Det må trenes på, for det er noe du ikke skjønner rent instinktivt.

Håper mange kommer

Torsdag kveld skal altså Hegseth dele sin kunnskap med andre motorsyklister. Alle er velkommen til Biltilsynet på Hensmoen i Ringerike fra klokka 18. Kurset er gratis, og mange har allerede sagt at de kommer.

– Erfaringsmessig er det de flinkeste som dukker opp, men vi vil gjerne ha med de andre også, avslutter Hegseth.