Hopp til innhold

Kunstmillioner avgjort på kammerset

Idrettsetaten i Oslo har latt være å betale inn flere millioner til byens Utsmykkingsfond etter hemmelig møter i Oslo kommune. – Uakseptabelt, sier leder av kulturkomiteen.

Kunstner
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

– Alle slike saker skal avgjøres av Oslo bystyre, og ikke på kammerset, sier leder av kulturkomiteen, Knut Even Lindsjørn fra Sosialistisk Venstreparti.

Ingen kunst fra idretten

Det er Oslo kommunes utsmykkingsfond som skaffer penger til skulpturer og kunst i hovedstaden. Reglene sier at når kommununen bygger og rehabiliterer skoler, sykehjem og andre offentlige bygg, så skal det settes av opptil fire millioner kroner til fondets kjøp av kunst.

Problemet er at ordningen ikke følges opp. De kommunale utbyggerne betaler ikke det de skal, ifølge reglene.

Milliardprosjektet i den nye Holmenkollen er eksempel på en utbygging hvor det ikke satt av en krone til Oslos utsmykkingsfond. Andre eksempler er Idrettsetaten som har brukt 400 millioner kroner på rehabiliteringen av Bislet stadion og Frogner stadion.

Informasjonssjef i Idrettsetaten, Alise Davidsen, sier at man for Bislet lot være å betale inn penger til kunstfondet etter interne diskusjoner i kommunen.

– Det ble vurdert at man skulle prioritere ferdigstillelse innenfor budsjett, sier Davidsen.

Men leder av kulturkomiteen er klar.

Knut Even Lindsjørn

Alle slike søknader om å slippe og betale politikernes avgjørelse, sier Lindsjørn.

Foto: SV

– Alle slike søknader om å slippe og betale det man skal, er det politikerne og bystyret som bestemmer, sier Lindsjørn.

Han kan ikke huske at han noen gang har hatt en slik søknad til behandling.

Rydder i gammel gjeld

Trondheim kommune bruker hvert år fire ganger så mye til kunst og utsmykking som Oslo kommune.

Det er konsekvensen av at kommunale virksomheter i Oslo ofte lar være å betale inn penger til kjøp av kunst. Trondheim har en kunstordning der det er vanskeligere å lure unna penger.

Tidligere kulturbyråd i Oslo, Venstres Kjell Veivåg, vil derfor følge Trondheims eksempel.

Etter at NRK Østlandssendingen satte søkelys på dette kunstkaoset, blar Omsorgsbygg opp 20 millioner kroner til Oslo kommunes utsmykkingsfond etter å ha ryddet i gamle synder.

Omsorgsbygg har bygd sykehjem og barnehager for 2 milliarder kroner de siste fire årene, men ikke satt av en krone til kunst og utsmykking slik de skal.

– Vi betaler nå det vi skylder, sier direktør Per Morten Johansen, som lover at han vil følge reglene fremover.

Skal ikke lønne seg å jukse

Knut Even Lindsjørn har ønsket en gransking av kunstrotet i Oslo, men det går ikke Kommunerevisjonen med på foreløpig.

Revisjonen skriver i et notat at byrådet har varslet en kunstpolitisk plan for hovedstaden og at denne saken først bør opp i bystyret, før det eventuelt settes i verk en gransking.

Men det er ikke nok, mener Lindsjørn.

– Kunst er viktig for Oslos befolkning. Og da kan det ikke være slik at det er lønnsomt å lure seg unna regningen. Det er flott at Omsorgsbygg betaler det de skylder. Men det er uakseptabelt at kommunale etater selv bestemmer om de vil følge regler som bystyret har bestemt.

Han ber nå byrådet om en full gjennomgang av saken.