Hopp til innhold

Forfatter: – Den viktigste boka jeg har skrevet

Med boka "Kunsten å møte en bjørn", setter forfatteren søkelyset på mobbing mot barn helt ned i barnehagealder.

Kunsten å møte en bjørn

Boka er skrevet med utgangspunkt i opplevelser forfatter Camilla Otterlei selv har hatt. Illustrasjonene i boka er gjort av Jill Moursund.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Jeg er forfatter, men først og fremst mor. Dette er kanskje den viktigste boka jeg har skrevet, fordi vi opplevde at barnet vårt ikke hadde det godt i barnehagen, sier Camilla Otterlei.

Camilla Otterlei

Camilla Otterlei er utdannet som kunstner og tekstforfatter.

Foto: Privat

For sønnen var redd hele tiden, og trusselen var et annet barn i barnehagen. Det tok lang tid før foreldrene skjønte hva som var galt, og hvorfor sønnen ikke hadde det bra. Otterlei hevder de ikke ble møtt på en god måte da de tok det opp med barnehagens ansatte.

– Dette er noe jeg virkelig brenner for å formidle. Kanskje kan jeg hjelpe barn som befinner seg i en slik situasjon, og kanskje ikke er så heldig at noen fanger det opp, sier Otterlei.

Hør hele intervjuet med Camilla Otterlei.

Alf møter "Bjørn"

Med bakgrunn i familiens opplevelser har hun skrevet barneboka "Kunsten å møte en bjørn". I boka begynner en ny gutt på avdelingen til Alf. En stor gutt med brunt hår, som Alf synes ligner på en farlig bjørn.

Gutten er slem mot de andre barna, og oppførselen hans preger raskt Alfs hverdag. En kveld spør Alf pappaen sin om hva man gjør når man møter en bjørn. – Spiller død, tror jeg, svarer pappaen, før han forteller at ingen kan flykte fra en bjørn.

Vil ikke skremme barna

Boka er beregnet på barn fra tre til seks år. Selv om ordbruken til tider kan virke noe voldsom for aldersgruppa, mener forfatteren at boka inviterer foreldre til å snakke om hvordan barna egentlig har det i barnehagen.

Hun mener målet med boka ikke er å skremme barna. Den inviterer til en samtale rundt den slemme guttens oppførsel, hvordan han behandler de andre og hvordan barnet selv ville reagert på å bli behandlet slik som Alf.

– Jeg tror det er viktig at barn tidlig lærer seg å håndtere vanskelige situasjoner, eller bjørner. De dukker jo opp senere i livet også, når barna blir voksne, sier Otterlei.

Søndag 11. oktober klokka 13 lanseres boka på Drammensbiblioteket.