Kunsten å kaste med fluestang

Drammens Sportsfiskere tjuvstartet Sportsfiskets år med et gratis kurs i kunsten å kaste med fluestang.

Fluefiskekursing på Sølfastøya i Drammen

Det var stor interesse for Drammens Sportsfiskeres gratis kurs i å kaste med fluestang.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

For å få flere interessert i sportsfiske og friluftsliv arrangerer Norges Jeger og Fiskeforbund i år Sportsfiskets år 2014.

Den 10. mai går startskuddet med åpningsseremoni i Bergen, og som NJFFs høyeste beskytter skal Hans Majestet Kong Harald åpne arrangementet.

Janne Olsen er nybegynner og vil gjerne lære seg skikkelig teknikk. Og nå får hun og de andre kursdeltagerne kyndig veiledning på en stor gressplen på den lille idylliske Sølfastøya i Drammenselva. Hun forteller at mannen driver med fluefiske og hun synes det er hyggelig at de kan ha en felles hobby.

Janne Olsen i full sving på fluefiskekurs.

Janne Olsen var den eneste kvinnen som hadde funnet veien til fluefiskekurset på Sølfastøya i Drammen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Jeg har hatt lyst til å starte med dette lenge og nå klaffa det med å gå på dette kurset og så er det veldig spennende å få fisk på fluestang da.

Flott start på Sportsfiskets år

Drammens Sportsfiskeres første bidrag til Sportsfiskets år ble arrangert på Sølfastøya i Drammenselva. Den siste helgen i april viste seg å være et godt valg av tidspunkt. Det ble to flotte dager med sol og varme og perfekte forhold for alle som ville lære seg kunsten å kaste med fluestang.

Noen av de beste fiskerne og instruktørene i Norge var med for å lære andre.

Øvelse gjør mester

Kajsa Lund Johansen er en av de yngste deltagerne. Hun har blitt veldig flink på kort tid synes instruktør Hans-Marius Nelson. Han sier det er vanskelig å lære seg å kaste med flue.

– Ja, det er egentlig litt vanskelig. Du må trene, det går greit å klare det bra og så er det veldig vanskelig å bli skikkelig god.

Instruktør Hans-Marius Nelson lærer Kajsa Lund Johansen å bruke fiskestanga.

Instruktør Hans-Marius Nelson lærer Kajsa Lund Johansen å bruke fiskestanga

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Men Kajsa er i løpet av kurset blitt god nok til å få fisk og det er jo det som er målet med denne teknikken sier instruktøren.

– Større naturopplevelse med fluefiske

– De som begynner med fluefiske sier at de opplever naturen på en annen og finere måte, de får med mer av det som skjer rundt seg, sier Pål Andersen.

Pål Andersen er fluefiskeinstruktør

Pål Andersen er fluefiskeinstruktør.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Han er instruktør i Drammens Sportsfiskere og har lang erfaring i å kurse andre. Hans tips er å ta det rolig og å være tålmodig.

– Da kommer det meste av seg selv.

Lokale foreninger skal gjennom hele året arrangere aktiviteter i sitt nærområde. Og allerede i mai står neste arrangement for tur. Et internasjonalt stevne i casting i Vestfossen 10. og 11. mai. Da kan alle som har lyst til å vite mer om sporten få se hva den går ut på.

Da skal deltagere fra Sverige, Island og Norge konkurrere i ni ulike øvelser. Seks slukøvelser og tre med flue.