Kunst satt på spissen

PORTÅSEN (NRK): Blyantspissene forvandles til de vakreste små skulpturer når Jasenko Dordevic går løs på dem med skalpellen. Mikrokunsten har ført ham til Norge og den første utstillingen utenfor Bosnia.

Jasenko Dordevic skaper kunstverk på blyantspisser

SKAPELSEN: Inspirert av Michelangelo er Guds og Adams hender gjenskapt ytterst på en blyant.

Foto: Jasenko Dordevic

Alt ligger i detaljene, sier 32-åringen som håper at det som til nå er en hobby, kan bli et levebrød.

– Jeg har alltid likt detaljer og små ting. Før jeg startet med å skulpturere i blyantbly i 2010 drev jeg litt med miniatyrorigami.

Uten briller, eller forstørrelsesglass sitter han gjerne i timevis av gangen før han sier seg ferdig med en miniskulptur. Han lar seg inspirere av hendelser, kunst og personer.

Ytterst på blyanten skapes små skulpturer

Ytterst på blyanten skapes små skulpturer.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

I utstillingslokalet i Nedre Eiker kan folk se de små verkene hans. Salgsutstillingen åpnet 1. mai og er hans første utenfor Bosnia.

The Pencil Museum i England har stilt ut noe av det jeg har laget, men dette er min første utstilling utenfor hjemlandet.

Tilbyr forstørrelsesglass

Mange har sett og latt seg imponere av de små kunstverkene til Jasenko Dordevic på sosiale medier, og det er slik han ble oppdaget av Nina Marshall som er booking- og gruppeansvarlig for Portåsen Wildenveys Rike i Nedre Eiker.

Nina Marshall

Nina Marshall er booking- og gruppeansvarlig for Portåsen Wildenveys Rike i Nedre Eiker.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Blyanten er jo forfatterens redskap, så jeg synes det var spennende å få Jasenko til Norge. Hans arbeider passer godt inn hos oss.

Men kunstverkene ytterst på blyantene er så små at forstørrelsesglass i flere varianter ligger klar til de besøkende.

– Vi vil jo at folk skal se de flotte detaljene og det han klarer å få fram så da kan de gå rundt her og se gjennom forstørrelsesglassene.

Lupe for å se detaljer i blyantkunst

Forstørrelsesglass tilbys for å se alle de ørsmå detaljene på blyantspissene.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Blant annet viser hun oss en miniatyr av Aylan, den lille flyktninggutten som døde på veien til et bedre liv. Dette kunstverket har han gitt til Redd Barna, mens de andre er til salgs.

Portåsen i Nedre Eiker kommune er et kultursenter åpent for publikum hver søndag, bortsett fra i juli. Dikteren Herman Wildenvey vokste opp her og stedet har de siste årene vært en møteplass med mange forskjellige aktiviteter. Fire forskjellige kunstnere er representert på årets utstillinger som er gratis for publikum.

Kunstner lager mikrokunst av blyantspisser

Dette er virkelig kunst satt på spissen.