Hopp til innhold

Monsen og Rein: – Slik holder du varmen

Her får du de beste tipsene for å holde varmen fra Lars Monsen og Trine Rein, som forbereder seg til "Iditarod" i Alaska.

Lars Monsen

Lars Monsen har vært ute i kulda før. Han og kona Trine Rein gir deg sine beste tips for å komme deg gjennom vinteren med varmen i behold.

Foto: Erik Lieungh

I morgentimene i dag viste kvikksølvet i de gamle termometerne helt ned mot 20 minusgrader flere steder på Østlandet. Og når man da spankulerer ut døra etter å ha dusja og spist frokost, kan man kjenne at nesa fryser og det røsker i lungene.

– Ikke vask deg

Men å dusje er faktisk ikke det lureste man gjør i disse tider, skal vi tro to som virkelig har vært ute en vinternatt før. Trine Rein og Lars Monsen er for øyeblikket i Alaska for å forberede seg til hundesledeløpet Iditarod. De mener at kroppen helst bør få bevare sitt naturlige fettlag.

Joar Ulsom ved startpunktet i Iditarod 2015

Trine Rein og Lars Monsen forbereder er i Alaska og forbereder seg til hundeløpet Iditarod. Her representert ved Joar Ulsom i 2015.

Foto: Mille Porsild

– Dusj mye mindre enn vanlig, og vask deg helst med bare vann. Det er viktig for kroppen bevare sitt naturlige fettlag som beskyttelse når det er så kaldt.

– Bruk ull

Det neste tipset har du kanskje hørt før, og gjerne som barn. Nemlig det å kle seg i ull. Ull er en av de beste isolatørene vi har som stoff. Alternativt kan du bruke fleece eller ull med fine fibre.

– I tillegg er det veldig, veldig viktig å holde føttene varme. Bruke tykke ullsokker, og kjøp veldig gjerne solid skotøy som er en to-tre størrelser større enn vanlig så du får plass til sokkene.

Verst er det kanskje for dem som sliter med luftveiene. Astma, KOLS, bronkitt eller bare en generell forkjølelse, er ikke veldig kult å ha når Norge konkurrerer med Sibir om kuldegrader.

LES OGSÅ:

Mer kulde i vente

Foreløpig taper Norge, men kaldere kan det blir. Regiondirektør Mona L. Marthinussen i Astma og Allergiforbundet Østfold forteller at det nå nærmer seg grenser for hva deler av befolkningen kan tåle.

Mona L. Marthinussen

Ikke la barna sove ute i vogna når det er så kaldt. Det sier Mona L. Marthinussen i Astma- og allergiforbundet.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Små barn rundt barnehagealder bør ikke oppholde seg for lenge ute i kulda når det er under 10 minus. Det gjelder også barn i barnevogn, som helst ikke skal sove ute nå.

Hun forteller at det beste kanskje er å holde seg innendørs for dem som sliter med luftveiene nå.

Maske til de minste

– Problemet er den tørre, kalde lufta som helst ikke skal ned i lungene. Men det finnes produkter som kan hjelpe, for eksempel en jonasmaske. Den fungerer ved å varme opp den kalde lufta før du puster den inn.

Også for de av oss som ikke til vanlig har problemer med luftveiene følger det utfordringer med den kalde, stillestående luften. NRK har skrevet flere artikler om hvordan Bergen har innført restriksjoner på bilkjøring i kulda, rett og slett fordi det forurenses mer når det er kaldt.

– Men det finnes positiver også. Sliter du for eksempel med midd i sengen er dette en glimrende anledning til å legge ut dyner, puter, kosebamser og madrasser ut i kulden. Lar du dem ligge i minus 15 i minst åtte timer er midden borte.