Torsteins 23 kviger stakk av – nå tar bonden i bruk drone med varmesøkende kamera

Gøy på landet.

Kviger på rømmen

Søndag stakk 23 kviger av fra bonde Torstein Aasen i Sigdal. Når alminnelig lokking ikke hjalp å få dem tilbake til gården, tok bonden i bruk andre metoder.

Foto: Ola Green Aasen

– Det var egentlig 24, da. Men den ene kua kom hjem igjen av seg selv sent søndag kveld, svømte over elva og kom opp igjen på gården. Men vi tror at de er delt i tre flokker nå, sier storfebonde Torstein Aasen, som altså og fremdeles savner 23 kviger.

Det var en høyst ordinær og fredelig søndag på Hole gård på Båsheim i Nedre Eggedal. Fuglene kvirrevittet, sola var vårlunken og kyrne trasket muntre og våryre rundt på innmarksbeite, kanskje på leting etter noen gresstuster å snuse på og nappe litt i.

– Vi slapp dem ut på lørdag, da gikk de rolig rundt og de hadde høyballen sin. Søndag morgen var de fremdeles der – det så mora mi - men så var de plutselig borte. Hva som har skjedd vet jeg ikke, men de har nok blitt skremt av et eller annet, tror Aasen.

Planlagt rømning?

Et mulig scenario: 24 kviger skvetter til og rauter unisont et «hjelp!» De gjør et særdeles uakrobatisk byks over gjerdet, kanskje til og med gjennom, og forserer videre som løpske gressklippere før de legger på svøm over Storelva og setter snutene mot skogen i retning Narum og Mikkeltjenn. Frihet!

– Gjerdet ble revet ned og dratt med langt nedover, så det er jo tydelig at noe har vært etter dem, spekulerer bonden som gjetter videre på at en hund, grevling eller et større rovdyr kan ha satt en støkk i dem.

Du tror ikke det er en planlagt rømning, altså? «Koooom igjen – nå stikker vi, møøø!»

– Haha! Ja, det kan hende det ... Nei, jeg tror ikke de har hatt det vondt i vinter og vil stikke fra meg, ler bonden til svar.

Torstein Aasen

Storfebonden Torstein Aasen tar i bruk litt utradisjonelle hjelpemidler i kujakten i Sigdal.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Fra høy til høyteknologi

Uansett. I dag skriver vi onsdag, og kvigene – bortsett fra den ene som fikk hjemlengsel – er fremdeles på rømmen. Eller på vift.

En bekjent av Aasen mener å ha sett kvigene, i tre flokker. Men eksakt hvor de befinner seg er uvisst. Onsdag ettermiddag tar derfor Aasen i bruk flere metoder i kujakten:

– Noen skal hjelpe til i jakten med bikkje, jeg har fått lånt meg en termisk kikkert, drone med varmesøkende kamera og en kompis i Eggedal kunne også skaffet et fly i løpet av kort tid hvis det var behov for det. Så det er nok av muligheter, sier Aasen.

Kyr på rømmen

Ble de skremt eller ville de bare ta seg en tur i det fri? Bare kvigene vet.

Foto: Ola Green Aasen

I 17.30-tiden prøver NRK å få tak i Torstein igjen for å få siste status. Vi finner ut at han er ute på kujakt. Selvfølgelig. Og følgelig er han for travel til å snakke med oss.

Men sønnen, Ola Green Aasen, kan fortelle via SMS at de har lokalisert ni kviger. Om det er ved hjelp av manngard, drone, fly eller noe annet er uvisst.
Og der stopper kueventyret, foreløpig.