– Plutselig eksploderte det

Ingebjørg Rangøy Sjåland kjedet seg på kurs og begynte å tegne en krusedull av familien sin som hun delte på Facebook. Nå klarer hun nesten ikke å ta unna bestillingene.

Ingebjørg Rangøy Sjåland

OVERRASKET: Ingebjørg Rangøy Sjåland hadde ikke trodd at ting skulle forandre seg så mye på seks måneder, bare på grunn av en krusedull.

Foto: Anette Torjusen/Lykketegning / NRK

– Dette hadde jeg aldri trodd da jeg tegnet denne krusedullen i mars. Jeg er helt overveldet av tilbakemeldingene jeg har fått.

Tegninger til Lykketegning

STORE SMIL: Tegningene til Ingebjørg Rangøy Sjåland har blide ansikter uten øyne og nese, og hun håper at hun kan spre hjertevarme gjennom dem. Her er et bilde i forbindelse med Rosa Sløyfe-aksjonen.

Foto: Lykketegning

Den lille krusedullen på kurset begeistret kollegaen som satt ved siden av, og hun ble oppfordret til å tegne mer.

– Jeg som aldri har tegnet noe før, smiler Ingebjørg Rangøy Sjåland.

– Ingen perfekte tegninger

Hjemme i stua i Sarpsborg ligger det penner i regnbuens farger, men viskelær er ikke å se.

– Nei, det bruker jeg ikke. Jeg fargelegger litt utenfor, bena er litt skjeve og ingen av tegningene er perfekte. Men det er jo akkurat sånn vi mennesker er også, sier hun.

Da hun kom hjem fra seminaret fargela hun krusedullen av familien og la tegningen ut på Facebook. Det eksploderte.

Ingebjørg Rangøy Sjåland

TEGNEGLAD: Nå tegner hun hele dagen og til langt på natt. Bestillingene tikker inn, samtidig som hun nå utvider til vesker og kopper med figurene på.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Et halvt år senere er julekort og kalendere utsolgt, vesker og kopper i produksjon og bestillingslista lang for det som nå har blitt «Lykketegning».

– Etter den første tegningen begynte jeg å legge ut flere. Nå tegner jeg hver eneste kveld til langt på natt. Ekstra populære er søstertegningene mine, de er sett av over 300.000 forteller hun.

Tegningene er enkle, med store smil. Visdomsordene finner hun litt her og der, det samme med inspirasjonen.

For som travel småbarnsmor er det nok av morsomme situasjoner å feste til arket, men også noen mer alvorlige.

Til daglig jobber hun nemlig som barnevernspedagog og ser verdien av gode og oppmuntrende ord.

– Jeg ønsker å spre litt hjertevarme og er selv glad i ord som får meg til å stoppe litt opp. En påminnelse om at man er bra nok. Det er det jo ikke alltid så lett å minne seg selv på.

– Hver person er unik

Hun tror tegningene hennes treffer fordi de er så enkle. Både i form og budskap.

Tegning fra Lykketegning

PIPPI: Denne hyllesten av Pippi 70 år vakte stor begeistring og brukt av flere medier i anledning jubileet.

Foto: Lykketegning

– Livet er et jag for mange, og kanskje tegningene mine kan være litt oppløftende, med glade farger og store smil? Spør hun.

Hver dag får hun hyggelige tilbakemeldinger på tegningene sine, og at følgerne hennes gleder seg til de daglige dryppene fra sarpsborgjentas penn.

– Jeg tenker at hver person er unik, og gjennom tegningene møter jeg folk på en annen måte. Allerede i juni måtte jeg opprette firma, etter den store interessen for tegningene mine.

Familien til Ingebjørg Rangøy Sjåland

INSPIRASJON: Hverdagssituasjoner er ofte inspirasjon for Ingebjørg. Her er hun sammen med mannen Are og barna Noa og Tomine.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Ingen av tegningene hennes er like. Men felles for dem er at personene ikke har ansikt, bare smil. Slik kan alle kjenne seg igjen.

– Fokuset mitt er det gode i livet. Det er viktig å få frem hjertene og smilet. Det er mange hjerter og mye smil i tegningene mine, avslutter hun.