Krokodiller gir rekordbesøk

Bjørneparken i Flå har hatt rekordbesøk så langt i år. Årsaken er noen røffe karer som flyttet inn i vår.

Kubanske krokodiller har ankommet Bjørneparken i Flå

KUBANSK KROKODILLE: En av krokodillene som trekker folk til parken, er denne kubanske krokodillen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Besøkstallet har økt med nesten 50 % siden i fjor, og nå tror daglig leder at 2016 blir det beste året i parkens historie. Ved utgangen av mai hadde 8500 besøkende passert inngangsporten, mot 5700 på samme tid i fjor.

Daglig leder, Kees Oscar Ekeli, er ikke i tvil om at det nye krokodilleområdet som sto klar til åpningen 19. mars er den viktigste forklaringen på rekordbesøket.

– Vi har en nyhet og det er en god grunn for barnefamilier til å komme på besøk, og det har de gjort. I tillegg har den nye veien mellom Sokna og Ørgenvika gjort at Bjørneparken nå ikke er mer enn halvannen time unna fra Oslo og Drammen, og det har også bidratt til økt besøkstall, sier Ekeli.

Røffe karer

Det nye tropiske området på 500 kvadratmeter er blitt bosted for krokodiller og alligatorer, i tillegg til to skilpadder, anakondaer, pyton- og andre slanger. Anlegget åpnet til påske i år og er altså blitt en publikumsfavoritt. Særlig populært er det når publikum får være med på den daglige matingen av krokodillene, sier Ekeli.

Krokodiller i bjørneparken

Krokodillene kom til bjørneparken i mars

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– De er noen røffe karer og da går det temmelig vilt for seg. Dyrene beskytter sitt område, og det betyr at ingen, inkludert oss dyrepassere, er velkomne inn i deres bur, forteller han.

Omstridt

Det var ikke alle som bifalt ideen om å etablere et anlegg med tropiske dyr i Bjørneparken.

– En kan mene hva en vil, men krokodiller hører ikke hjemme i Norge. Jeg håper Bjørneparken dropper planene, sa fagmedarbeider Live Kleveland i Dyrevernalliansen til Hallingdølen da planen ble kjent.

Men det gjorde ikke parken, og Ekeli mener de kritiske røstene nå har forstummet.

– Vi har kun fått gode tilbakemeldinger både på utstillingen og fra omgivelsene og opplever ingen negativitet i det hele tatt, sier han.

Bjørneparken får krokodiller

Daglig leder, Kees Oscar Ekeli, forteller at krokodillene trekker mye publikum.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Mot rekordsesong

Nå tror Ekeli at 2016 blir tidenes beste sesong for Bjørneparken, som kan feire 20-års jubileum neste år. I fjor hadde parken 51 000 gjester, og Ekeli håper å passere 70 000 i år.

Og høye besøkstall skal det også bli i årene som kommer, for den relativt nyansatte daglig leder Kees Oscar Ekeli har ikke gått tom for ideer til nye prosjekter i Bjørneparken.

– Jeg har i hvert fall ti eller tolv!