Dansker sinker Oslos vårvask

Maskiner som brukes til vårrengjøringen av København, skal også vaske og feie Oslos sentrumsgater.

Vårrengjøring i Oslo

Våren kom tidlig i Oslo i år, men rengjøringen av hovedstadens gater blir ikke tidligere ferdig av den grunn.

Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX

Storvasken av Oslos gater er styrt av kontrakter. Det betyr at maskinene som skal vaske og feie de fem sentrumsbydelene, først må bli ferdig i den danske hovedstaden.

Varaordfører Libe Rieber-Mohn fra Arbeiderpartiet er kritisk til at hele storvasken ikke er ferdig før i midten av mai.

Når mener du vårrengjøringen bør starte? Skriv din kommentar nederst i artikkelen.

– Andre kommuner klarer jo å vaske og feie når våren kommer. I Oslo derimot er det slik at man feier og vasker ut i fra en dato som er stadfestet gjennom kontrakter. Jeg mener Oslo burde være i stand til å ta rengjøringen når våren kommer og den har kommet for lengst nå.

Veivaskingen er ikke ferdig før om sju uker

Vårrengjøringen startet for alvor mandag og tjuvstartet på noen sykkelveier i forrige uke. Likvel er ikke den siste gaten ren før 15. mai, ifølge Bymiljøetatens vaskeplan.

Libe Rieber-Mohn

Libe Rieber-Mohn.

Foto: Bjurn Avlesen
Ola Elvestuen (V)

Ola Elvestuen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det holder ikke, mener Libe Rieber-Mohn, som tok opp saken i bystyrets spørretime i går.

– Det synes jeg er altfor lenge å vente. Vi fortjener å ha en ryddig og fin by, og da må vi fjerne grus, søppel og gammelt løv.

– Men det er vel ikke mulig å rengjøre 1280 kilometer vei over natten?

– Ikke over natten, men over kortere tid er fullt mulig. Det greide man i gamle dager, og da burde man være i stand til å gjøre det i 2012.

Bundet av avtaler

– Våren kom tidlig i år, men nå er vi i gang, sier miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen fra Venstre.

– Det er en stor oppgave å rengjøre hele Oslo og det tar noe tid. Det som er viktig er at det er et pågående arbeid, og det blir renere for hver dag som går.

– Men er det mulig å gjøre dette raskere?

– Her er man jo bundet av avtaler, men vi vil i etterkant se på om det er mulig å gjøre noen av disse avtalene mer fleksible.

Først København, så Oslo

Ett eksempel på en kontrakt er den som Oslo Vei har for bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene, St. Hanshaugen og Frogner.

Oslo Vei har igjen satt bort jobben til NCC som for å vaske gatene for lavest mulig pris først gjør seg ferdig i København, før alt det tunge maskineriet fraktes til Oslo.

– Som regel kommer våren tidligere til København, så dette har fungert godt. Det som er spesielt i år er at våren er veldig tidlig ute. Det kan også se ut til at den kan komme til å vare, men det er også noe usikkerhet om vinteren kommer tilbake. Nå får vi se på om det er behov for mer fleksibilitet, og hvor store kostnader det eventuelt vil medføre, sier Elvestuen.

Og veistrekningen som skal rengjøres i hovedstaden tilsvarer Oslo-København tur-retur.