Kritisk til rask nedbemanning i Amedia

Tillitsvalgt i Moss Avis mener kutt-prosessen i Amedia går for fort og at eierne burde hatt mer is i magen.

Nedbemanning i Amedia

Avisene i Amedia forteller i disse dager hvor mange av de ansatte som må forlate sine jobber. Tillitsvalgt i Moss Avis er kritisk til hvor raskt kuttene gjennomføres.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Fredriksstad Blad fortalte i går at ni av deres ansatte slutter i avisen. Fem går av med pensjon og fire tar sluttpakker. I tillegg har to vikarer fått beskjed om at de ikke får fornyet sine kontrakter.

De ansatte i Amedia-avisene har på kort tid måttet bestemme seg for om de skulle søke om sluttpakke. Svein Thoresen, tillitsvalgt i Moss Avis, mener prosessen har gått for fort.

– Når folk som har jobbet i 30–40 år får to uker på å bestemme seg på om de skal ta sluttpakke eller ikke, synes vi det går altfor fort.

Hadde du forventet dette tempoet fra LO?

– Overhodet ikke. Og det har vi signalisert til LO gjennom våre tillitsvalgte, så de vet hva vi mener. Vi er ikke dummere enn at vi skjønner at kartet må justeres i forhold til terrenget, men vi mener nok at det kuttes altfor fort og for dypt. Vi må se an hvordan det utvikler seg, og ha litt mer is i magen enn jeg har inntrykk av at eierne har nå, sier han.

Ikke fornøyd med LO som eier

Roar Flåthen

Nestleder i styret i Amedia, Roar Flåthen, sier kuttene er nødvendige på grunn av større inntektssvikt enn forutsett.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Nestleder i styret i Amedia, og tidligere leder i LO, Roar Flåthen sier at kuttene er nødvendige på grunn av inntektssvikt fra annonsemarkedet.

– Årsaken til at vi har kommet i denne situasjonen er det generelle bildet som er knyttet til papiravisene i norsk media, hvor alle har de samme problemene. Inntektene forsvinner mye raskere enn man hadde forutsett.

Thoresen er likevel ikke fornøyd med Landsorganisasjonen som eier.

– De må ha en tanke med dette eierskapet sitt. Jeg går ut fra at det ikke bare er å hente ut mest mulig utbytte, men at man også har idealistiske motiver for å eie medier, at man ser verdien i å ha sterke, levedyktige medier spredt over hele Norge.

En verkebyll

Frilansjournalist Arne Børresen i Demokraten mener at LO bør vurdere eierskapet sitt i Amedia.

Arne Børresen

Frilansjournalist Arne Børresen i Demokraten mener LO bør vurdere eierskapet i Amedia.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Han sier hele saken har blitt en verkebyll for organisasjonen.

– For Roar Flåthen og andre sentralt i LO er dette kort og godt problematisk. Man faser ut sine ansatte og ønsker attpåtil løs arbeidskraft velkommen tilbake. Det er slik både jeg og andre, som tidligere har vært nedbemannet med Amedia som eier, har opplevd dette.

– Det jeg mener er galt med LO som aviseier er at man driver et regelrett råkjør mot sine ansatte, legger han til.

Slikt bør ikke LO drive mener Børresen. Han hevder det er i strid med grunnidealene til organisasjonen.

– Det er krev din rett og gjør din plikt, det er slik LO er fundert. Derfor er den fremgangsmåten Amedia nok en gang viser i strid med LO sine grunnidealer. Jeg synes LO rett og slett skal vurdere sin rolle og drøfte eierskapet på første og beste kongress.

Roar Flåthen sier det er opp til ledelsen i LO selv å vurdere deres tilknytning til Amedia.

– Det får ledelsen, sekretariatet og for så vidt også kongressen selv avgjøre om de vil gjøre. Det eierskapet LO har hatt i tidligere A-pressen og nå Amedia, har stått veldig sterkt.

Les også: