Hopp til innhold

Kritiserer SV for t-banesommel i Oslo

Miljøpartiet De Grønne kritiserer SV og regjeringen for tunnelsommel i Oslo. De rødgrønnes største miljøsynd er at planleggingen av ny t-banetunnel og jernbanetunnel ikke har kommet lenger, mener miljøpartiet.

Kritiserer SV

Harald Nissen i Miljøpartiet De Grønne mener SV ikke har gjort nok for å sette igang arbeidet med nye tunneler under Oslo.

Foto: Lien, Kyrre/Olsen, Kejll A. / SCANPIX/Adresseavisen

– På åtte år har de ikke satt i gang prosjekteringen av de helt nødvendige tunnelene under Oslo, sier De Grønnes representant i bystyret, Harald Nissen, til NRK.

Han påpeker at Oslo er transportnavet på det sentrale Østlandet, osloregionen og i Norge.

– Så lenge man ikke løser tunnelproblematikken under Oslo, vil hele sambandssystemet i Norge lide.

– Mener du at SV har gjort en for dårlig jobb i regjering?

– Jeg vet ikke om SV har gjort en for dårlig jobb, men de har ikke fått gjennomslag, påpeker Nissen.

– Den må komme

Det var tidligere i valgkampen samferdselsminister Marit Arnstad fra Senterpartiet kunne fortelle at en felles utredning av hvor en ny t-banetunnel og jernbanetunnel kan tenkes å gå blir satt i gang.

Marit Arnstad

Samferdselsminister Marit Arnstad (Sp).

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

Etter at tunnelene har vært snakket om i årevis, sa regjeringen for første gang helt tydelig at en ny jernbanetunnel på et eller annet tidspunkt må bygges.

– Ja, den må komme. Nå har vi innført tiltak som gjør at vi får økt kapasiteten de nærmeste årene, men kollektivtrafikken øker så sterkt at nå må også de store grepene planlegges. Det er det vi setter startskuddet for i dag, både når det gjelder jernbanetunnel og en eventuell t-banetunnel, sier Arnstad.

Harald Nissen mener dette er i seneste laget å lansere.

– Det er helt på tampen av en valgkamp. De rødgrønne har sittet med et flertall i åtte år. Så kan vi si at unnlatelsessynden er til stede for tidligere borgerlige regjeringer også, sier Nissen.

Stemte mot Oslopakke 3

Harald Nissens gruppelederkollega fra SV i bystyret, Marianne Borgen, er også utålmodig på tunnelenes vegne.

Hun sender imidlertid kritikken videre til flertallspartiene i Oslo og Akershus, som ikke har vært villig til å prioritere en t-banetunnel i Oslopakke 3.

Marianne Borgen

Marianne Borgen (SV).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– SV stemte imot hele avtalen om Oslopakke 3 nettopp fordi det ikke var en tydelig prioritering av behovet for en ny t-banetunnel for å løse de trafikale og miljømessige problemene vi har i Oslo, sier Borgen.

Hun savnet også en satsing på tunnelene i nasjonal transportplan.

– SV må fremover nå, og i en eventuell ny regjering, kjempe videre for å få en finansiering på t-banetunnelen som sikrer at den blir bygget så fort som over hodet mulig. Det blir fort kaos i Oslo om vi ikke får økt kapasiteten på t-banelinjene.

Borgen tar til seg noe av kritikken, men mener at Oslos sentrale myndigheter måtte ha prioritert saken høyere.

– Jeg tror at hvis vi skal få med Stortinget til å prioritere dette, så må også lokale politikere være veldig tydelige.

  • I Østlandssendingens ettermiddagssending på radio mandag blir det debatt mellom Sv's Heiki Holmås og Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson ca klokken 16.15.