Kritiserer Halden for manglende evne til å gjennomføre budsjettkutt

Opposisjonen i Halden kritiserer kommunen for å lage budsjetter med kutt-tiltak som de ikke klarer å gjennomføre.

Per-Kristian Dahl

Tidligere ordfører og gruppeleder i Halden Ap Per Kristian Dahl.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

I går ble budsjettet til kommunen for 2014 kjent ugyldig av fylkesmannen.

Halden Arbeiderparti mener budsjettet er langt fra det første med urealistiske målsettinger.

– I 2012 og 2013 vedtatt store innsparinger på lønn som ikke har blitt gjennomført-. Etter mitt syn er det ikke gjennomført kostnadskutt i det hele tatt, sier tidligere ordfører og gruppeleder i Halden Ap Per Kristian Dahl.

LES OGSÅ:

– Tar litt tid før resultatet kommer

Han mener det politiske flertallet ved flere anledninger har vedtatt budsjetter med kuttiltak som ikke har blitt gjennomført. Skylden ligger hos administrasjonen og politikerne, mener han.

– Hovedproblemet er at politiske vedtak ikke blir gjennomført. Det er den politiske posisjonen som må påse at det de vedtar blir gjennomført av administrasjonen.

Fungerende ordfører Lena Karlsen mener tiltak har blitt gjennomført, men at det tar tid før de får effekt.

– Tiltak er iverksatt og under gjennomføring, men resultatet ser vi foreløpig ikke. Jeg er overbevist om at det tar lengre tid enn hva som er ønskelig.

LES OGSÅ:

Budsjett kjent ugyldig

Rådmannen i Halden ønsker ikke å uttale seg i denne saken.

I går ble det kjent at Halden kommunes budsjett for i år og økonomiplanen for fire år framover er begge kjent ugyldige av fylkesmannen.

Halden kommune hadde ved årsskiftet 285 millioner kroner i akkumulert underskudd, og er dermed den kommunen i landet som har det største oppsamlede underskuddet.

Nylig ble det kjent at rådmannen av likviditetsårsaker, ønsket å heve kassakreditten fra 350 til 550 millioner, men kommunestyret avslo.

Det har lenge vært kjent at Halden kommune har måttet låne penger til lønn, og rådmannen leter høyt og lavt etter å finne effektiviseringsgevinster, samtidig som at avgifter økes.