Kritiserer PST etter angrepene i København

Det jødiske miljøet i Oslo reagerer med sorg og sinne etter angrepene i København. Samtidig sier forstanderen i det Mosaiske trossamfund at de føler seg usikre på grunn av PSTs manglende kontakt.

Ervin Kohn reagerer med sorg og sinne på skytingen i Danmark og sier det er et nært forhold mellom norske og danske jøder. Uten å ville krisemaksimere er han opptatt av sikkerhetssituasjonen for norske jøder.

UTTRYKT MÅL: Uten å ville krisemaksimere er forstander i Det mosaiske trossamfund, Ervin Kohn, opptatt av sikkerhetssituasjonen for norske jøder.

Tre personer ble natt til søndag skutt ved den jødiske synagogen i København, og en av dem døde av skadene.

Etter skytingen mot debattmøtet ved Østerbro i København, var sikkerheten hevet ved synagogen. En 37-åring ble gjerningsmannens siste offer. Han sto mellom gjerningsmannen og en jødisk konfirmasjonsfeiring med om lag 80 gjester i synagogen.

Sinne og sorg

– Vi reagerer med sinne og sorg. Menigheten i Danmark er ikke fjern fra oss, det er venner og slektninger, sier Ervin Kohn som er forstander for Det mosaiske trossamfund i Oslo.

Uten å ville krisemaksimere er han opptatt av sikkerhetssituasjonen for norske jøder.

– Det er viktig å huske at jøder er uttrykte mål. Det er viktig at jeg som leder av en menighet passer på ikke å krisemaksimere, samtidig må vi ikke være naive, sier Kohn.

– Manglende kontakt gjør meg usikker

Han sier han har god dialog med politiet, men etterlyser direkte kontakt med PST.

– Jeg skulle gjerne hatt en direkte kontakt med PST slik at de når det skjer slikt i København, ringer meg og sier at de er på ballen. I stedet hører jeg ingenting og er usikker, sier Kohn.

Han understreker at dialogen med politiet er god.

Blir sikkerheten ved synagogen endret etter nattens attentat?

– Det må vi få litt tid til å vurdere. Vi er i kontinuerlig dialog med politiet. Vi er trygge på politiet, jeg er litt mer usikker på PST, sier Kohn.

– Har kontakt via politiet

Siv Alsén

Kommunikasjonsrådgiver i PST, Siv Alsén mener det er tilstrekkelig å ha kontakt via politiet.

Foto: PST / Presse

Ifølge PST er ikke en slik direkte kontakt mellom PST og trossamfunnet naturlig.

– Det er politiet som har ansvaret for kommunikasjon med miljøer og meningsbærere som kan være mer utsatt. Vi har dialog med politiet. Gjennom dem kan du si at vi har kontakt, sier kommunikasjonsrådgiver i PST, Siv Alsén.

Fungerer dette godt nok? Trenger man ikke en slik direkte kontakt?

– Vi opplever en god dialog med politiet som igjen har dialog med dem som kan være utsatt, sier Alsén.

Oslopolitiet innførte natt til søndag ekstra sikkerhetstiltak i hovedstaden, men de vil ikke gå inn på hva tiltakene går ut på.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt viste i dag medfølelse med den jødiske menigheten i København som ble angrepet i natt. Representanter for menigheten sa klart fra at terroristene ikke skal klare å stoppe aktivitetene i Synagogen.

Danmarks statsminister besøkte synagogen i København søndag.