Hopp til innhold

Venstre krever skjerping i miljøsaker

Samme dag som Oslo-budsjettet legges fram, krever Venstre at byrådet må skjerpe seg i miljøsaker.

Ola Elvestuen

Venstres gruppeleder Ola Elvestuen mener byrådet ikke jobber hardt nok for å nå miljømålene som er satt for Oslo.

Foto: Bente Johanne Haugen / NRK

– Byrådet har sendt signaler om at man setter tilside noen av miljømålene som er satt i Oslo, sier Venstres gruppeleder Ola Elvestuen.

Hvis Venstre skal være med på et budsjettforlik også i år, krever Elvestuen at byrådet må jobbe hardere for å nå miljømålene.

– Det ene er at man ønsker å gå bort fra innfasingen av biodisel i bussparken, dersom regjeringen ikke oppfyller sine krav. Det andre er signalene om at innføring av kildesortering over hele byen tar lengre tid enn det som var forutsatt i bystyrevedtaket. Sykkelsatsingen går også for sakte.

Hva synes du? Bli med i diskusjonen under artikkelen.

Tre punkter

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland vil ha en egen etat for å få fortgang i byggingen av sykkelveinettet i hovedstaden.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Kollektivselskapet Ruter vurderer å gå tilbake til vanlig diesel på mer enn 240 busser på grunn av regjeringens omstridte biodieselavgift.

Det mener Elvestuen at byrådet, som største eier av selskapet, må hindre.

Han er også kritisk til at arbeidet med søppelsorteringsanlegget på Klemetsrud har stoppet opp, og setter målet om full kildesortering i hele byen ved utgangen av neste år i alvorlig fare.

Tidligere har byrådsleder Stian Berger Røsland innrømmet at utbyggingen av sykkelveinettet i Oslo går for sakte, og svart med å foreslå en egen kommunal etat for å få hjulene til å rulle fortere.

Ikke løsningen

Elvestuen mener at en egen etat ikke vil løse noen ting.

– Vi trenger en mye tøffere prosjektorganisering, med en kreativ kraft i kommunen som kan kjøre fram sykkel som et prioritert område gjennom en 5 årsperiode, slik at vi når de målene byen har satt seg.

Ifølge Elvestuen kommer byrådet med få forslag om miljøtiltak.

– Er byrådet i Oslo miljøsinker?

– Nå er det stort sett gjennom bystyrebehandling og budsjettbehandling med Venstre og Krf at målsetningene settes.

– Venstre vil fortsette den jobben, men i opptakten til budsjettet denne gangen synes vi det er bekymringsfullt at det virker som at byrådet ikke følger bystyrevedtak godt nok.