Krf vil ha mobbeombud i Oslo

Kristelig Folkeparti vil ha et eget mobbeombud i alle landets fylker. I dag er det kun fire fylker som har det, og nå mener KrF i Oslo at det er på høy tid at også hovedstaden får et mobbeombud.

Maren Gystad

FIKK MEDHOLD: 15 år gamle Maren Gyststad ble i over åtte år mobbet daglig på skolen. I 2014 klaget hun til fylkesmannen i Oslo og Akershus og fikk medhold i saken.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– De sa at jeg var så stygg at de trengte å pynte litt på meg. Så slo de meg 15 ganger med et balltre og sa de håpet jeg ble penere når såra grodde.

Onsdag fortalte NRK om 15 år gamle Maren Gystad som ble mobbet gjennom hele barne- og ungdomsskolen.

Gruppeleder i Krf, Erik Lunde.

Gruppeleder i KrF, Erik Lunde.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Hun er blant de 24 personene som i fjor klaget skolene sine inn til fylkesmannen i Oslo og Akershus på grunn av mobbing. Klagetallet er rekordhøyt – hele 17 flere enn i 2013.

Maren fikk medhold i saken sin, men KrF mener innsatsen mot mobbing må styrkes. De vil derfor ha mobbeombud i alle landets fylker. I dag finnes det ikke i Oslo.

– KrF ønsker et eget mobbeombud i Oslo, som kan være en klageinstans for foreldre og barn som opplever mobbing, og som kan være en alliert når det ikke finnes en løsning på hver enkelte skole, sier gruppeleder i KrF, Erik Lunde.

Vil styrke det forebyggende arbeidet

Lunde mener økningen av mobbeklager viser at mobbing er et vedvarende problem, til tross for at mye godt forebyggende arbeid.

– Jeg tror et mobbeombud kan være med å styrke det forebyggende arbeide mot mobbing i Oslo-skolen, sier han.

I dag har fylkene Buskerud, Hordaland, Nordland og Østfold fått støtte av utdanningsdirektoratet til en prøveordning med mobbeombud.

Lunde mener likevel at flere fylker også kommer raskt på banen.

– Dette er et spørsmål om menneskeverd og om å ta vare på de mest sårbare barna våre. Skal Oslo bli verdens beste storby å vokse opp i, som er Krfs mål, må vi forsterke kampen mot mobbing, understreker han.

– Har fungert bra i andre fylker

Nicholas Solem - leder i Elevorganisasjonen i Oslo

Fylkesleder for Oslo i Elevorganisasjonen, Nicholas Solem.

Foto: Elevorganisasjonen

Også Elevorganisasjonen mener det er på høy tid at Oslo får på plass et mobbeombud.

– Vi synes det er veldig bra at KrF har foreslått dette. Vi har sett at det har fungert bra i andre fylker og at det fortsatt er mange mobbesaker i Oslo, sier fylkesleder Nicholas Solem og legger til:

– Jeg tror det er lurt at elevene har en person de kan gå til, som et mobbeombud med disse sakene.