Hopp til innhold

Krf redd for å bli usynlig

Krf åpner for å gå inn i et byråd i Oslo hvor også Frp sitter. Partiet trenger å bli mer synlig, mener fylkeslederen.

Fylkesleder Krf

Fylkesleder i Oslo Krf Haakon Brænden vil forhandle om samarbeid i byrådet med Høyre og Fremskrittspartiet.

Foto: Victoria Wilden / NRK

I valget fikk Kristelig Folkeparti inn bare en representant i bystyret. Partiet frykter å falle helt ut av bystyret ved neste valg hvis det ikke klarer å skaffe nye velgere.

– Det er viktig for oss å få profilert oss og vist fram politikken vår tydelig. Derfor vil vi gjerne inn i byrådet. I så fall vil vi være opptatt av å få gjennomslag for våre saker, sier Haakon Brænden til VG.

Men han vil ikke inn i et byråd for en hver pris.

Må drøftes

– I et byrådssamarbeid med Frp og Høyre vil politikkens innhold telle foran byrådsposisjon, men vi vil ikke utelukke det alternativet før vi har drøftet det internt i partiet, sier Brænden.

– Vi har hatt budsjettsamarbeid med Frp i bystyret i Oslo. Krf har fått gjennomslag for flere av våre viktige saker i dette samarbeidet. Så vi har en samarbeidsrelasjon til dem, men det har hittil ikke vært aksept for å sitte i byråd med Frp.

Flertall for samarbeid

Nå har flere medlemmer endret holdning.

– I valgkampen gjorde vi en meningsmåling. Av de som har gjort seg opp en mening, er det 54 prosent som aksepterer å sitte i byråd med Frp.

– Hva i deres politikk kan dere fire på for å få til et samarbeid?

– Vi er ikke villige til å fire på skjenkepolitikken for eksempel. Og når det gjelder privatisering av helse- og omsorgstjenester er vi for en gylden middelvei. Så det er en del punkter som blir krevende hvis vi skal forhandle om byrådsmakt, svarer Brænden.

Håper på Venstre

– Hvor sannsynlig tror du det er å få til et samarbeid med fire borgerlige partier?

– Det er vel urealistisk siden Venstre har blokkert for det før forhandlingene har kommet i gang, men vi skulle ønske at også Venstre ville gå inn i et byråd med fire partier, avslutter han.