Hopp til innhold

- Fare for varig hørselskade etter syv minutter

Det ble målt lydnivåer langt over det anbefalte under Metallica-konserten på Valle Hovin 23 mai i år. Nå krever Oslo kommune en forklaring fra arrangøren.

Metallica

Det ble målt for høye lydnivåer under Metallica-konserten på Valle Hovin i år. Her fra en tidligere konsert i Los Angeles.

Foto: Chris Pizzello / AP

At de amerikanske tungrockerne i Metallica spiller høy musikk er neppe noen nyhet.

Men det vekker oppsikt at det ble målt hele 145 desibel mellom scenen og miksepulten.

Det absolutt høyeste tillatte lydnivået for såkalt kortvarig lyd (impulslyd) er nemlig 130 desibel.

Anders Hegre

Generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund er sjokkert over målingene fra Metallica-konserten.

Foto: HLF

Når denne grensen overskrides er det ifølge veilederen ”Musikkanlegg og helse” fra Helsedirektoratet stor risiko for akutte og varige hørselsskader.

Hørselhemmedes landsforbund har flere medlemmer som har skadet hørselen på rockekonsert, men de blir overrasket når de får vite om Metallica-målingene.

– Dette er jo voldsomt, det må jo være norgesrekord! Vi har i hvert fall aldri hørt om noe høyere, sier generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund om målingene.

Krever forklaring

Nå har Helseetaten i Oslo kommune sendt brev til konsertarrangøren Live Nation for å få en forklaring på hvorfor det ble spilt for høy lyd. Det ønsker også å vite hva arrangøren planlegger å gjøre for å hindre at det samme ikke skjer igjen på andre konserter.

Helle Stenkløv

Anmelder Helle Stenkløv brukte ørepropper da hun var på konserten.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Konserten ble anmeldt av NRK, men anmelderen sier hun har en god forklaring på at hun selv ikke la merke til det høye lydnivået.

– Av erfaring vet jeg at det nesten alltid er for høy lyd på konserter, derfor bruker jeg alltid ørepropper, forteller anmelder Helle Stenkløv.

– Det skal ikke mye til før de små hårcellene i øret begynner å slite, så jeg anbefaler definitiv hørselvern for å unngå å skade hørselen.

For høyt også i gjennomsnittsmålingen

Konsertanmelder Helle Stenkløv jobber også som akustikkrådgiver hos det rådgivende ingeriør-og entreprenørselskapet Reinertsen.

Der mener de at 145 desibel er så ekstremt at det trolig dreier seg om dype frekvenser i bassområdet som treffer deg i magen som en knyttneve, men som ikke er hørbare for det menneskelige øret.

Men den største bekymringen er likevel det generelle støynivået som ble målt blant Metallica-publikummet.

Impulslyder på 130 desibel har nærmest vært konstant konserten igjennom, mens gjennomsnittlig (ekvivalent) lydnivå var på 104 desibel. Her er 99 desibel satt som absolutt grense.

– Dette nivået er alt for høyt i forhold til det som er anbefalt. Vi regnet ut at man kan få hørselskader etter bare syv minutter på denne konserten, sier Stenkløv.

– Ta pauser!

Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund kommer med tre råd i forbindelse med festivalsesongen:

– Stå ikke klint oppi høytalerne, bruk hørepropper og ta pauser innimellom; da går det som regel veldig bra.

– Men dette er jo råd ment på vanlige forhold, målingene fra metallica-konserten er jo voldsomme tall.

Konsertarrangør Live Nation vil ikke kommentere saken på grunn av ferieavvikling, men vil gi svar til Oslo kommune innen fristen 15. august.