Krever strøm-løsning i Hobøl

Ordfører Håvard Wennewold Osflaten ber Fortum oppgradere strømnettet etter stadige problemer i jula.

 Mellom jul og nyttår mistet innbyggerne strømmen flere ganger. Nå frykter de at hyppige brudd skal gå utover sikkerheten. For når bygda blir mørklagt, forsvinner også all tilgang til internett og mobilnettet.

- Her ute hadde vi kjøkkenet vårt på julaften. Da grillet vi pølser og kylling. Den julematen tror jeg vi aldri glemmer, sier Kine Grande, når hun viser NRK Østfold rundt hjemme.

Det skal ikke være slik at Tomter-folket er uten strøm hvis det skulle regne eller blåser.

Håvard Wennevold Osflaten, ordfører i Hobøl

Men når den hurtig-komponerte julemenyen blir et minne man kan le av på sikt, så er det langt mindre morsomt at all internett og mobil-dekning forsvinner helt i dette området i Tomter i Hobøl når strømmen går. Og mellom jul- og nyttår har det vært mange og lange strømbrudd.

Kine Grande og laptop

- Ikke en slik jul til, sier Kine Grande i Tomter. Julemiddagen måtte de forberede på grillen, etter at huset ble strømløst.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

- Jeg syns det er fryktelig bekymringsfullt. Har vi ingen dekning får vi ikke kontaktet etatene hvis noe skjer. Hvordan får vi tak i brannvesen, eller sykebil, spør Kine retorisk.

Oppgitt ordfører

Også ordfører Håvard Wennewold Osflaten er oppgitt. I dag har han innkalt Fortum til et hastemøte. Strømleverandøren er enig med ordføreren at situasjonen er uholdbar. Tidvis har opp til 900 husstander vært strømløse i opptil 15 timer i jule- og nyttårsuken.

- For meg og Hobøl er det viktig at Fortum legger på bordet en plan om hvordan de skal oppgradere nettet. Det er ikke tvil om at vi har et veldig ustabilt nett, et gammelt nett, som faller fort ut, sier Wennevold Osflaten.

Håvard Wennevold Osflaten

Ordføreren i Tomter liker dårlig at så lite skal til for å ta fra folk strømmen.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

- Det skal ikke være slik at Tomter-folket er uten strøm hvis det skulle regne eller blåser.

- Jeg forventer at Fortum tar oss på alvor, og skjønner at vi vil ha en stabil strømforsyning, samtykker Kine Grande.

- Vi vil ikke ha en slik jul en gang til.