Krever skolejuksgransking

Opposisjonen i Oslo krever en uavhengig gransking av påstandene om juks på de nasjonale prøvene. Det avviser skolebyråd Torger Ødegaard.

Torger Ødegaard og Andreas Halse

Andreas Halse (t.h) frykter at elevene kan bli skadelidende hvis de nasjonale prøvene får for stor plass i undervisningen. Det er skolebyråd Torger Ødegaard uenig i.

Foto: Terje Bendiksby / Arbeiderpartiet / Scanpix

Andreas Halse, AP

Andreas Halse er fjerdekandidat for Ap i Oslo.

Foto: Benny Ottosson
Torger Ødegaard

Torger Ødegaard er skolebyråd i Oslo (H)

Foto: Siv Sandvik
– For et par år siden tok jeg over en femteklasse, og da sa inspektøren nesten rett ut at jeg skulle legge bort pensum. I stedet skulle vi øve til de nasjonale prøvene.

NRK har snakket med rundt 20 Oslo-lærere etter at Magnus Marsdal i boka «Kunnskapsløftet» hevdet at lærere i Oslo forbereder elever på nasjonale prøver framfor å lære dem pensum.

Vidar Green er den eneste av de 20 som ønsker å stå fram med navn.

– En slik undervisning er jo noe mange vil oppfatte som juks, siden andre skoler ikke gjør det, sier han.

– Kan ikke ha gående rykter om skolen

Nå krever opposisjonen i hovedstaden en uavhengig gjennomgang av Marsdals påstander.

– Vi kan ikke ha gående rykter om at det jukser i Oslo-skolen, og vi bør få klarhet i om dette er et reelt problem.

Det sier Andreas Halse (Ap), medlem av kultur- og utdanningskomiteen i Oslo.

Les også: Mener prøveresultatene "dopes"

– Mest gransket i Norge

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) mener derimot at Oslo-skolen ikke trenger noen nærmere granskning.

– Jeg tror ikke det finnes en skole i Norge som er mer gransket, gjennomlyst enn transparent enn Oslo-skolen. Vi har både fra kommunerevisjonen, fra utdanningsdirektoratet og fra kunnskapsministeren fått bekreftet at de ikke har funnet noen feil eller noe å si på gjennomføringen av nasjonale prøver i Oslo.

– De sier at vi både har en streng fritakspraksis og så vidt de kan se gjennomfører vi på en helt korrekt måte, sier Ødegaard.

– Det at man ikke ønsker en uavhengig granskning, kan ikke det tyde på at man har noe å skjule?

– Nei, jeg synes det er trist at man fremsetter den type udokumenterte påstander. Jeg vil ta sterk avstand fra dem som sier at det er en kultur av juksing i Oslo-skolen.

– Går ut over elevene

Halse på sin side er ikke fornøyd med svaret fra skolebyråden.

– Når NRK melder at de har snakket med et 20-talls lærere som rapporterer om juks i Oslo-skolen, så er det viktig at vi får undersøkt disse påstandene.

Han frykter at det er elevene som blir skadelidende hvis det stemmer at de nasjonale prøvene får en for stor plass i undervisningen.

– Det er alvorlig hvis det foregår juks i skolen, fordi nasjonale prøver først og fremst er et virkemiddel for å hjelpe elevene til å få bedre resultater. Hvis det er tvil om et prøvene fungerer, så er det elevene det går ut over, sier Halse

Ifølge skolebyråd Ødegaard får hovedstadens skoleelever all den granskningen de trenger.

– Vi har hatt en rekke uavhengige gjennomganger av Oslo-skolen og hvordan vi gjennomfører nasjonale prøver. Det kommer vi garantert til å ha i tiden framover også. Ikke minst fordi jeg er opptatt av at skolen skal være transparent, og at mest mulig informasjon om elevenes læringsresultater og om forholdene i skolen skal være offentlig tilgjengelig.

Hva synes du om bruken av nasjonale prøver?