Stevner dansk justisminister

17 år etter katastrofebrannen på ferjen Scandinavian Star har en danske som overlevde ulykken, besluttet å stevne blant andre Danmarks justisminister Lene Espersen.

Brann om bord i passasjerferjen "Scandinavian Star" i Skagerrak mellom Oslo og Fredrikshavn.

'Scandinavian Star' ved kaia i Lysekil. 159 mennesker omkom i brannen.

Foto: Tor Arne Dalsnes / Scanpix

Mike Axdal jobbet ombord på passasjerskipet "Scandinavian Star" på brannatten i 1990.

Dansken mistet faren og broren i brannen. Selv overlevde han, men ble påført store røyk- og sjokkskader.

Krever at saken gjenopptas

Nå krever Mike Axdal at justisminister Lene Espersen blir dømt til å gjenoppta saken. I tillegg krever Axdal at et selskap anerkjenner eierskap til ferjen.

Stevningene ble torsdag levert til København byrett, opplyser Axdal til nyhetsbyrået Ritzau. Han sier også at en kjent advokat skal føre saken.

Tilsvarende stevninger skal leveres inn til Oslo tingrett fredag.

- Forsikringssvindel

7. april 1990 oppstod det en brann på danskebåten Scandinavian Star. På vei fra Oslo til Frederikshavn begynte det å brenne i noe avfall som lå i en av skipets korridorer. Røyk, ild og blåsyre spredde seg i voldsom fart rundt i skipet.

BILDER: Scandinavian Star-ulykken

Flere av de etterlatte har hevdet at 159 mennesker døde på grunn av en forsikringssvindel. Axdal har brukt de siste 17 årene på å etterforske et amerikansk selskap som fikk utbetalt en kjempeerstatning etter katastrofebrannen.

Les også: Besatt av en brann

En dansk passasjer, kjent i Danmark som pyroman, fikk skylden for brannen. Saken mot passasjeren ble henlagt fordi mannen døde under brannen.

Håper på gjenopptakelse

Askim-mannen Hasse Magnusson i "Støttegruppen for etterlatte og overlevende etter Scandinavian Star" håper at saken nå vil bli gjenopptatt.

- Håp må jeg jo ha. Man vet jo at man har anklaget feil person for å ha startet brannen. Det er skremmende at politiet har gjort en så dårlig jobb. Jeg blir skuffet hver gang man ikke tar opp etterforskningen på nytt. Det er en skam, sier Hasse Magnusson.

Magnusson mistet to sønner og en svigerdatter i ulykken.

Mike Axdal

Danske Mike Axdal mistet faren og broren i Scandinavian Star-brannen. Nå krever han at justisminister Lene Espersen blir dømt til å gjenoppta saken.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX