Hopp til innhold

Krever oversikt over bly fra skytebaner

Det må komme en nasjonal kartlegging av forurensingen ved skytebaner. Det krever flere partier på Stortinget etter NRKs sak om tonnevis med bly på avveie ved skyteanlegg i Bærum.

Snø og is legger seg over 70 år med hagleammunisjon.

«BLYMYRA»: Rester etter flere tiår med skyteaktivitet rundt Skytterkollen og Løvenskioldbanen i Bærum i Akershus.

Foto: Heidi Fjørtoft klokk / NRK


Bekkene som sildrer gjennom det populære turterrenget på Skytterkollen i Bærum i Akershus, ser kanskje rene ut for turgåerne.

Men målinger viser et blyinnhold som er mellom 11 og 43 ganger høyere enn øverste tillatte grense for drikkevann. Den potensielt helseskadelige miljøgiften stammer fra skytebanen like ved.

Det viser kartlegginger NRK presenterte i går i saken «Blybekkene».

Nå reagerer flere av miljøpolitikere på Stortinget.

AAUK

Åsmund Aukrust fra Arbeiderpartiet er en av politikerne som reagerer på blyforurensningen.

Foto: PETER MYDSKE / Stortinget

– Det er skadelig for naturen. Det er også veldig skadelig for mennesker å få i seg bly, når de tror de drikker rent vann. Det er en helt uholdbar situasjon som det må ryddes opp i, sier Åsmund Aukrust (Ap).

800 tonn bly

Nesten 800.000 kilo - det tilsvarer vekten av 800 personbiler - er trolig blyinnholdet på ei i myr på Skytterkollen. Blyet havnet der før det ble forbudt å bruke blyhagl på leirduebanene rundt årtusenskiftet.

Norges Skytterforbund er pålagt å stanse forurensningen og skal snart sette inn tiltak.

Veterinær og toksikolog Aksel Bernhoft

Nivåene av bly på myra kan være dødelige for dyra, mener Aksel Bernhoft ved Veterinærinstituttet.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Det finnes ingen nasjonal oversikt over hvor stort problem blyet er på landets øvrige 3000 skytebaner.

– Må få oversikt

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken i SV.

Foto: Terje Pedersen/Scanpix

Det må miljømyndighetene skaffe seg, mener SVs Lars Haltbrekken.

– Vi er nødt til å ha den oversikten sånn at folk ikke får i seg alvorlig blyforurensning. Derfor kommer vi til å utfordre klima- og miljøminister Ola Elvestuen til å sette i gang en kartlegging av blyforurensningen rundt skytebanene i Norge, sier Haltbrekken.

Både Arbeiderpartiet, SV og MDG mener det må komme en kartlegging.

Ketil Kjenseth, V, byline

Venstres Ketil Kjenseth.

Det har heller ikke Venstres leder av miljøkomiteen på Stortinget noen problemer med å støtte.

– Nå er det jo forbudt å bruke blyhagl på skytebaner, men det her er jo mye «gammel moro» som har ligget lenge. Det gjør at det også kan spre seg mer, så det her er vi nødt til å få en oversikt over nasjonalt, sier Ketil Kjenseth.

Miljøministeren vil nå se hva som kan gjøres.

– Jeg vil be Miljødirektoratet se på muligheten for å kartlegge nedlagte sivile skytebaner og regulere de aktive sivile skytebanene gjennom for eksempel en forskrift, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NRK.

Han skriver i en epost til NRK at det er skytterlag eller grunneier som har ansvar for å betale opprydding av forurenset grunn rundt skytebaner.

– Fylkesmannen kan om nødvendig komme med pålegg. Men mange mindre skytterlag har ofte ikke økonomi til å rydde opp selv. I mange tilfeller vil det derfor være svært vanskelig å pålegge skytebanene eller skytterlagene opprydning, sier Elvestuen.