Hopp til innhold

Krever nye trafikkregler for sykkel

Politikerne i Østfold vil gi syklistene forkjørsrett flere steder.

Syklist

Politikerne i Østfold vil endre trafikkreglene for syklister.

Foto: Kalle Turkerud / NRK

Storsatsing på sykkel krever nye trafikkregler, det mener leder av Samferdsel-, miljø- og klimakomiteen i Østfold, Olav Moe.

Han vil derfor gi syklistene forkjørsrett flere stede og jobber nå med å få staten på gli.

– Hvis du er syklist i dag og ferdes på vei, som bilistene oppfatter som sitt primære rettighetsområde, så er det klart at man får veldig mange stygge blikk. Det er gjerne uberettiget, for som syklist har man rett til å ferdes langs veien, men det er en del konflikter som åpenbart bør dempes, sier han.

Vil snakke med Samferdselsdepartementet

Olav Moe

Olav Moe (Krf) i Samferdsel-, miljø- og klimakomiteen i Østfold.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Derfor mener han at det er på høy tid å se på trafikkreglene. I dag er det til tider liten respekt for myke trafikanter. Samtidig er det dårlig merking og skilting flere steder.

Både trafikksikkerhetsutvalget og komiteen vil ha forandring. Forkjørsrett er en «het potet».

– Vikepliktsreglene er en materie som jeg tror vi kan gjøre en del med. Men dette kan vi ikke gjøre så mye med lokalt, vi må jobbe mot sentrale myndigheter for å få endret dette. Vi kommer garantert til å ha fokus på dette temaet, sier Moe.

Komiteen vil få staten til å se nærmere på hvordan de kan legge til rette for syklister – ved å se på trafikkreglene.

– Det gjelder ikke minst i vår kontakt med Samferdselsdepartementet. Vi har stadig møter med dem og vi kommer til å gjenta dette med hvordan man kan tilrettelegge for en tryggere ferdsel som syklist.