Krever ny rapport om muggsoppherjet skole

Halden kommune vil ha en ny rapport om Risum ungdomsskole, for å avgjøre om det muggsoppskadede hovedbygget skal rehabiliteres eller rives.

Risum ungdomsskole, Halden

Risum ungdomsskole, Halden

Foto: Rainer Prang / NRK

Den 17. juli får utvalgte for økonomi og næring (ØKON) lagt frem et saksfremlegg som ber rådmannen starte arbeidet med en tilstandsrapport.

Den skal fungere "som supplerende beslutningsgrunnlag for vedtak om riving eller rehabilitering" av hovedbygget på Risum, melder Halden Dagblad.

Tapte kampen mot muggsoppen

Sopphistorien på Risum ungdomsskole startet i november 2005, da det ble oppdaget store mengder muggsopp i hovedbyggets tak. Kommunene vedtok først å renovere ventilasjonsanlegget, men omfanget av soppskadene viste seg stadig å være større. 

Elevene ble flyttet til andre lokaler, men skadene viste seg så omfattende at kravene om riving av skolen stadig ble sterkere. I juli i fjor sa kommunen ja til riving og gjennoppbygging, noe som ble prissatt til 100 millioner kroner.

Rehabilitering likevel?

Men i månedsskiftet kom meldingene om at en rehabilitering likevel kan være et alternativ - og det til maksimalt halvparten av kostnadene ved å bygge nytt.

Ingeniør Klaus Offenberg sa da til Halden Arbeiderblad at den eldste bygningen på Risum kan rehabiliteres for langt færre millioner enn hva et nybygg vil koste. Kommunen kommer langt med 30-50 millioner kroner i stedet for et nybygg til 100

Riving allerede ute på anbud

I dag konkurrerer ni anbud om jobben med riving og gjenoppbygging av skolen. Tilbudene er bindende frem til den 20. september, kommunen vil be tilbyderne forllenge risten hvis de bestemmer seg for å avvente en ny tilstandsrapport.