Hopp til innhold

Hagen krever ny høring om OL-landsbyen

Carl I. Hagen, nestleder i samferdsels- og miljøkomiteen i bystyret i Oslo, mener byrådet ikke redegjør godt nok for hvorfor de ønsker det dyreste alternativet for OL-landsbyen.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen vil ha en bedre begrunnelse fra byrådet for hvorfor de plasserer en eventuell OL-landsby på Kjelsrud.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I forrige uke gjorde byrådet i Oslo det klart at de ønsker en eventuell OL-landsby plassert på Kjelsrud i Groruddalen, fremfor det mer bynære Økern.

Å legge OL-landsbyen Kjelsrud vil anslagsvis koste 23,5 milliarder kroner. Økern-alternativet vil koste 2,87 milliarder kroner mindre.

Saken er nå oversendt bystyret for godkjenning, skriver Aftenposten.

– Det er ingen automatikk i at vi skal slutte oss til byrådets vurdering. At man har valgt det dyreste alternativet i en tid der alle snakker om å spare og få orden på økonomien. Velger man det dyreste må det være gode begrunnelser, og det er det jeg vil ha en høring om, sier Hagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Illustrasjon OL Oslo 2022 - Kjelsrud

Oslo kommunes utkast for OL-landsby på Kjelsrud i Groruddalen. Det betyr at medielandsby, mediesenter og deltakerlandsby kommer i dette området.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

– Kjelsrud gir størst byutviklingsgevinst

Byråd for næring og kultur, og ansvarlig OL-byråd, Hallstein Bjercke sa da det klart at de ville gå for Grorud at de mente Kjelsrud er det området som gir størst transformasjonskraft i Groruddalen og størst byutviklingsgevinst for Oslo.

Blant annet skal avtaler om etterbruk være med på å forsvare valget.

– Dersom vi klarer å lande gode avtaler for etterbruk, ikke minst av mediesenteret, vil det gjøre opp for noe dyrere investeringer i anleggene, sa Bjercke i forrige uke.

Byråden har understreket at kommunen er avhengig av å ha staten med seg på laget for å sikre en sterk aktør for etterbruk. Ideer som har vært løselig lansert er ny politihøgskole og nytt hovedkvarter for NRK.

Byrådet holder derfor fortsatt døra på gløtt for Økern dersom Kjelsrud skulle vise seg umulig å gjennomføre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjelsrud, lysere

I dag ser det derimot slik ut på Kjelsrud, som ligger nedenfor Furuset.

Foto: Olav Juven / NRK

– Viktig motor i forvandlingen av et byområde

Da byrådet overleverte innstillingen sin til OL-søknad for vinter-OL i 2022 i april, ble det klart at de ville legge landsbyen til enten Økern eller Kjelsrud.

– Kjelsrud vil kunne være en viktig motor i forvandlingen av et helt byområde, mens Økern er robust alternativ som vil bygge videre på den spennende utviklingen som er der, sa byrådsleder Stian Berger Røsland da.

Et OL med landsby på Kjelsrud koster nesten tre milliarder kroner mindre enn en OL-landsby på Økern, viser kvalitetssikringsrapporten som ble lagt frem før jul.

Oslo kommune har beregnet at 21,4 til 25 milliarder må betales av staten, vertskommunene og idretten. De offentlige utgiftene ble i april i fjor nedjustert til mellom 20 og 23 milliarder kroner.

Endringen skyldes at to milliarder i samferdselsinvesteringer er tatt ut av OL-budsjettet fordi dette er investeringer Oslo skal gjennomføre uansett.