Krever Munch-erstatning

Oslo kommune vil ikke betale regningen for skadene som er påført "Skrik" og "Madonna", og krever at de som blir dømt for ranet betaler erstatning.

Skrik og Madonna
Foto: Scanpix

- Det må jo være rett og rimelig at de som har skadet bildene også betaler det det koster for å sette bildene i stand. Og her er det snakk om å restaurere for mellom 100.000 og 800.000 kroner, kanskje mer, sier byrådsleder Erling Lae.

 - Ikke akkurat gentlemen-tyver

Kommunen har tidligere krevd 750 millioner kroner i erstatning for de tapte maleriene. Men etter at bildene kom til rette, frafalt dette kravet.

Ved Munch-museet har undersøkelser av bildene pågått hele helgen. Men det er fortsatt for tidlig å si hvor store skadene er.

- Disse bildene har fått en relativt hard medfart, for det er ikke akkurat gentlemen-tyver som har vært ute her. De har vært utenfor våre magasiner og vår omsorg i to år, så det er en jobb å gjøre absolutt, sier informasjonssjef ved Munch-museet, Jorunn Christoffersen.

Vil vise publikum de ødelagte bildene

Mens politiet har vært svært tilbakeholdene med å gi noe svar på når publikum får se fotografier av de ødelagte bildene, ønsker byrådsleder Erling Lae å stille ut de ødelage bildene i en periode før de restaureres.

- Jeg syns publikum burde få anledning til å se hvordan bildene er. På mange måter tror jeg det kan være heldig, fordi jeg tror mange har en fantasi om at bildene er mer ødelagt enn de faktisk er. Og deretter kan publikum få se forskjellene når bildene er tipp topp igjen. Lar det seg gjøre uten at bildene får flere skader, så bør vi gjøre det, sier Lae.

Og Lae håper at det ikke vil ta lang tid før publikum igjen kan se de etterhvert svært så omtalte bildene.

- Nå blir jo bildene vurdert grundig av de beste konservatorer i verden. Når det arbeidet er gjort, og den vurderingen er foretatt, så bør bildene vises frem hvis det er mulig, og det bør ikke ta så veldig mange dager, sier byrådslederen.