Krever bedre skilting på Svinesund

Forsvarsadvokat Bjørn Haugen mener at et eller annet må gjøres med skiltingen på den gamle Svinesundsbrua.

Tollskilt, Svinesund
Foto: Rainer Prang / NRK

I går ble Haugens klient, den tidligere krimsjefen ved Moss politistasjon - Øivind Sveistrup, frifunnet for smugling fordi dårlig skilting førte til at politiamannen kjørte feil.

 

Gamle Svinesund bru
Foto: Rainer Prang / NRK

- Tar det som en selvfølge

- Jeg tar det som en selvfølge at Tollvesenet nå går igjennom den skiltingen som er langs veien både på svensk og norsk side, sier forsvarsadvokaten.

I forrige uke sa tollvesenet at de ikke ville gjøre noe med skiltingen på Svinesund - skiltingen er bra nok, mener de. Men da saken mot en pensjonert politimann som sto tiltalt for å ha smuglet et dusjkabinett inn i landet, ble behandlet i Halden Tingrett - fastslår et flertall av dommerne at skiltingen er mangelfull.

- Kan ikke være sånn

Bjørn Haugen mener at dommen må tas til etterretning i Tollvesenet.

- Det kan ikke være sånn at man skal gjøre disse reglene ved grensepassering så firkantete, at den som faktisk prøver å gjøre dette korrekt, bommer hvis man er så uheldig at man overser noe av den dårlige skiltingen, sier han.

Kjøkken og båt beslaglagt

Tidligere i år er det satt fokus på skiltingen ved den gamle Svinesundbrua, etter at folk har fått beslaglagt både et komplett kjøkken og en båt ved den gamle brua.

I begge tilfellene har de involverte pekt på at de ikke har sett skiltet før den gamle brua på svensk side, og i et av tilfellene ble det også pekt på at telefonnummeret som står oppført på skiltet ikke virker.

I begge tilfeller har det norske Tollvesenet sagt at det er svenske myndigheter som har ansvaret for skiltingen.

Til sak mot Tollvesenet

Svogerne Asle Enger og Jørn Beckrøge hadde kjøpt båt og motor i Uddevalla, og ble tatt i en tollkontroll ved den gamle brua, der tollerne konfiskerte båten.

I tillegg ble det bot og avhør hos politiet i Halden.

De trodde Tollvesenet ville vise skjønn og tro på historien deres om at de hadde til hensikt å fortolle inn båten, sier de til Aftenposten.

- Båten var det intet å spare på gjennom å droppe Tollvesenet. Vi kunne spart 5000 kr. i hestekraft-avgift på motoren, men jeg har vokst opp i et hjem der ærlighet settes høyt. Vi hadde ingen tanker om å svindle den norske stat, sier Enger.

Tollvesenet sa til Aftenposten at de praktiserer nulltoleranse når noen passerer den gamle brua med avgiftspliktige varer, og at det  ikke er lov å kjøre på ubetjent grenseovergang dersom man har varer å fortolle.

Svogerne mener Tollvesenet ikke oppfyller sin informasjonsplikt, og vil vurdere å gå til sak.