Krever at kommunalsjef trekker seg

Hovedverneombudet og Fagforbundet i Halden mener kommunalsjef Lars Th. Larsen må slutte i jobben.

Kirsti Rørmyr

Kirsti Rørmyr i Fagforbundet i Halden reagerer kraftig på at kommunalsjef Lars Th. Larsen stoppet lønna til en sykemeldt kvinne - uten at verken NAV eller kvinnen var informert.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

Kirsti Rørmyr i Fagforbundet i Halden reagerer kraftig på at kommunalsjef Lars Th. Larsen stoppet lønna til en sykemeldt kvinne - uten at verken NAV eller kvinnen var informert.

Kvinnen som fikk stoppet lønna, er eneforsørger, og måtte ta forbrukslån i banken for å forsørge seg selv.

– For lite kunnskap

– Halden kommune kan ikke ha en kommunalsjef med så lite kunnskap om lov og avtaleverk og som behandler ansatte på en slik måte, sier Rørmyr til NRK.no.

Også hovedverneombud Hans Erik Groth er rystet over behandlingen kvinnen har fått. Han krever også at Larsen trekker seg.

– Jeg har tidligere sagt at personen som kom med den beordringen må trekke seg, sier Groth til NRK.no.

LES OGSÅ:

– Jeg skulle skjønne alvoret

Hans-Erik Groth

Hovedverneombud Hans Erik Groth mener kommunalsjef Lars Th. Larsen må vurdere sin stilling.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

Årsaken til at lønnen ble stoppet, skal være at Larsen bestrider kvinnens sykemelding.

– Jeg ringte Larsen og spurte hvorfor han hadde beordret lønnen stoppet. Han sa det var et virkemiddel for å få folk tilbake i jobb, og at jeg da ville skjønne alvoret. Men jeg er jo sykemeldt fordi jeg er syk, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

Hun skal ikke ha fått noe varsel om dette utover en telefon fra lønnskontoret to dager før lønnsutbetalingen. Siden hun var uforberedt på dette, måtte hun besøke en bank.

– Jeg måtte ta opp lån for å få endene til å møtes, sier hun.

– Arbeidsgiver har rett til å så tvil om en sykemelding, men skal da ta kontakt med NAV, som må innhente opplysninger. Så må en vurdere og fatte en beslutning deretter. Og denne kvinnen oppfyller alle vilkår for sykepengerettigheter, sier Kirsti Rørmyr.

Sykepengeutbetalinger fungerer slik at det er arbeidsgiver som utbetaler lønn, og som deretter får det refundert fra NAV.

– Ingen kommentar

Ifølge Rørmyr har det vært en rekke hendelser i Halden kommune som hun reagerer på.

– Det har vært mye unødvendig støy rundt personalsaker etter at Larsen ble komunalsjef, men det var denne aktuelle saken som fikk begeret til å renne over, sier Rørmyr.

Kommunalsjef Lars Th. Larsen ønsker ikke å kommentere saken til NRK Østfold, men sier han er rystet over at Rørmyr uttaler seg om en «så alvorlig sak» til media.