Hopp til innhold

Stoler ikke på direktørene – krever Aker-svar fra Høie

Flere partier ber helseministeren garantere at nytt Aker sykehus ikke blir forsinket. Aker-forkjemperne kjøper ikke sykehusledelsens forsøk på å berolige dem.

Stortinget behandler Sylvi Listhaugs avgang.

VIL HA SVAR: Hvis ikke vil Bjørnar Moxnes (R) at Stortinget vedtar Aker-utbygging så raskt som mulig.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg skjønner virkelig ikke hva de holder på med, sier helsebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap).

– Jeg stoler ikke på disse direktørene i OUS og Helse Sør-Øst, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Fem års forsinkelse

Reaksjonene er sterke etter at NRK fortalte at Oslo universitetssykehus har vurdert å utsette byggingen av nytt Aker sykehus i Groruddalen i fem år.

Aker sykehus

SKAL GJENOPPSTÅ: Aker ble lagt ned som lokalsykehus i 2010. Etter planen skal et helt nytt Aker sykehus stå ferdig i 2027.

Foto: Vegar Erstad / NRK

OUS har vurdert risikoen knyttet til økonomi og pasientbehandling ved å utsette enten Aker eller Gaustad. Til nå har planen vært parallell utbygging i perioden 2021-2027.

Ifølge risikoanalysene som administrerende direktør Bjørn Erikstein legger fram for styret onsdag, er det minst risikabelt å utsette Aker.

Vil ikke utsette

Men i dag rykker sykehusledelsen ut og bedyrer at de ikke har planer om å utsette noen av sykehusene.

Morten Reymert, viseadm. dir. Oslo universitetssykehus

SAMTIDIG: Konklusjonen er fortsatt at Aker og Gaustad bør stå ferdig samtidig, sier viseadm. direktør Morten Reymert i OUS.

Foto: Olav Juven / NRK

– Utgangspunktet fra vår side er at Oslo universitetssykehus har behov for nye bygg for å drive virksomheten tidsmessig. Vårt primære ønske er å bygge ut på Aker og Gaustad samtidig og for samtidig ibruktaking, sier viseadm. direktør Morten Reymert.

Han sier at den såkalte faseforsyvningen er utredet på oppdrag fra Helse Sør-Øst som en del av en omfattende kvalitetssikring av ulike alternativer.

Kunne vært klarere

– Vurderingen viser at det er klare ulemper ved en faseforskyvning enten man skyver Aker- eller Gaustad-utbyggingen ut i tid. Konklusjonen er fortsatt at det er sterkest argumenter for å bygge samtidig.

Det du sier der er ikke kommunisert veldig tydelig i styresaken?

– Hvis man leser saken, så kan man godt si at vi kunne vært tydeligere på dette punktet, sier Morten Reymert.

Stor bekymring

Tone Tellevik Dahl

SKAPER USIKKERHET: Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) skjønner ikke hva sykehusledelsen driver med.

Foto: OLE JØRGEN KOLSTADBRÅTEN / NRK

– Da må de først gå gjennom hvordan de skal kommunisere dette i stedet for å skape stor bekymring både hos politikerne, men ikke minst hos innbyggerne, sier Tone Tellevik Dahl.

– Man kan jo stille spørsmål ved om ledelsen ved OUS i det hele tatt er i stand til å lede disse store og viktige helseprosjektene for Oslo når de ikke klarer å kommunisere godt nok at Aker er førsteprioritet.

– Vi har vært enige i årevis om at Aker skal få et nytt lokalsykehus på området. Kapasitetsveksten er viktig for Oslo. Jeg skjønner ikke at de ønsker å skape usikkerhet om helsetilbudet til Oslos befolkning, sier en oppgitt helsebyråd.

Krever Høie-svar

Hennes partifelle på Stortinget, Tuva Moflag, ber helseministeren garantere parallell utbygging av Aker og Gaustad.

Også Bjørnar Moxnes vil ha et klart løfte fra Bent Høie om at folk i Groruddalen får tilbake et fullverdig lokalsykehus.

– Vi vil ha en forsikring om at Aker sykehus bygges ut så fort som mulig. Hvis vi ikke får det svaret, kommer vi til å fremme forslag i Stortinget og få med oss et flertall på å gi en marsjordre til Helse Sør-Øst om å få ut finger'n, sier Moxnes.