Hopp til innhold

Krever 12 år for barnevernsdrap

19 åringen som drepte en 16-åring på Fjellet ungdomshjem i Maura i mars i fjor må dømmes til 12 års fengsel. Det krevde aktor da han la ned sin påstand i retten torsdag.

Drapet på Fjellet ungdomshjem
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Han begrunnet påstanden med signaler fra justisministeren og Riksadvokaten om at straff for forsettlig drap skal skjerpes.

- Ingen trusselsituasjon

Den tiltalte 19-åringen har innrømmet at han stakk ned 16-åringen natt til 22. mars i fjor, men nektet straffskyld for tiltalen om forsettlig drap og hevder at han handlet i nødverge.

Aktor Olav Helge Thue sa i retten at det ikke var noen form for nødverge fordi det ikke forelå noen trusselsituasjon fra offerets side, skriver Romerikes blad.

- Det forelå overhodet ingen trusselsituasjon fra offerets side, sa statsadvokat Olav Helge Thue i retten.

Drapet på barneverninstitusjonen i Nannestad skjedde natt til 22. mars i fjor.

Les også: Nabo hørte hyl

Var stolt etter drapet

Nannestad
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Politivitner fortalte i retten mandag hvordan den drapstiltalte 19-åringen oppførte seg etter drapet på en 16 år gammel medbeboer på Fjellet ungdomshjem.

Opplysningene fra de to politivitnene står i sterk kontrast til tiltaltes egen forklaring om at han ikke mente å stikke med kniven, og at handlingen skjedde i nødverge.

De to fortalte at den 19 år gamle tiltalte ved to forskjellige anledninger fortalte uhemmet om drapet og blant annet sa at avdøde måtte bære ansvaret for sin egen død.

- Han sa at avdøde måtte være dum som ikke gikk fra ham da han tok fram kniven, og at han derfor hadde ansvaret selv, sa politibetjent Kristin Kjensberg ved Nannestad og Gjerdrum lensmannskontor.

Hun oppfattet at 19-åringen var stolt over å bli omtalt på radio dagen etter drapsnatten.

- Han lo høylytt, forklarte Kjensberg.

Les også:

- Handlet i nødverge

- Handlet ikke i nødverge

Krever gjennomgang etter drap

Drapet på Fjellet ungdomshjem
Foto: Holm, Morten / SCANPIX