Krangler om statsheroin

Ordningen med utdeling av heroin til tunge narkomane skaper splid i AP.

Krangler om heroin

Signe Øye (t.h.) er opprørt over at Wenchel Olsen (t.v.) og Thor Erik Forsberg går ut og sier at de vil ha statsheroin. Alle er medlemmer av Østfold Arbeiderparti.

Foto: NRK

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen reiser i dag til Zürich i Sveits. Der vil hun lære mer om heroinassistert rehabilitering av rusavhengige. Byen har siden 1994 delt ut heroin til rusavhengige som har falt utenfor annen behandling.

Flere politikere vil nå at helseministeren skal prøve ut ordningen i Norge. Thor Erik Forsberg (Ap) fra Sarpsborg sitter i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Han mener det er på tide å tenke i nye baner i Norge.

– Vi bør innføre en prøveordning for å finne ut om dette er et godt virkemiddel for de mest slitne og utsatte. Jeg mener AP har et historisk oppdrag med i forhold til å bekjempe fattigdom, og narkomane er den mest stigmatiserte gruppen vi har i Norge, sier han til VG.

– La det være klart: Vi er imot!

Signe Øye

Signe Øye er irritert på partifellene som vil ha statsheroin.

Foto: NRK

Dette får lederen av Østfold Arbeiderparti, Signe Øye, til å se rødt. Hun sier at årsmøtet sa et klart og tydelig nei til heroinassistert rehabilitering nå i helgen.

– Dette utspillet passer veldig dårlig. Vi hadde en lang debatt på et forslag fra Sarpsborg Arbeiderparti. Men det ble stemt ned med et overdådig flertall.

– La det være klart: Østfold Arbeiderparti er sterkt imot at vi skal legalisere og avkriminalisere kjøp og salg av narkotika, slår hun fast.

Mener at det kun er første skritt

Heroinassistert behandling er et tilbud fra staten om å erstatte illegal gateheroin med lovlig, medisinsk fremstilt heroin. Målet er å gjøre misbrukeren i stand til å redusere eller slutte med illegal heroin.

– Jo, men vi er imot det også, sier Øye til NRK.no.

– Vi mener at dersom vi tar det ene skrittet, så kommer det andre etterpå. Vi er for å hjelpe dem som trenger det. Men det er mange måter å hjelpe dem på, og det må vi bli mye bedre på. Det var årsmøtet helt enige om. Men å gå dette skrittet, i retning av utdeling av heroin, er feil. For årsmøtet sa: "Nei, det skal vi ikke gjøre!"

– De burde forholdt seg rolige

Stortingsrepresentant Wenche Olsen (Ap) fra Halden er enig med partifelle Forsberg.

– Personlig er jeg åpen for å se på ordningen som en løsning for dem som ikke har nytte av metadon og andre legemidler, sier hun til VG.

Olsen sitter i helsekomiteen på Stortinget.

Signe Øye sier til NRK.no at både hun og partiet er kjent med at de to mener det de mener, men at ”de burde ta hensyn til det årsmøtet sa”.

– De burde forholdt seg rolige nå i en periode. Jeg synes det er sterkt når det var så tydelige signaler på årsmøtet.