Krangler om luksusbåt i retten

Tidligere luksusbilselger Geir Bråthen saksøker investor Dag Høili fordi han hevet kjøpet av en båt i millionklassen.

Advokat Nils Hoger Koefoed og Dag Høili

Dag Høili (t.h.) og hans advokat Nils Holger Koefoed i rettssalen i Drammen tingrett mandag.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

To tidligere venner og forretningspartnere, nå bitre fiender, møttes mandag i Drammen tingrett. Stridens kjerne er en dyr båt og flere luksusbiler.

Sommeren 2012 kjøpte Dag Høili en luksusbåt av typen Atlantis 48 fot av Geir Bråthen i Drammen. De to var blitt kjent gjennom Bråthens selskap Auto-Forum, der Høili i mai 2012 investerte flere biler av typen Koenigsegg som aksjekapital i selskapet.

Avtalen var at Høili skulle betale for båten i form av én million kroner og to Ferrarier, samt halvparten av verdien av en Koenigsegg. Kjøpesummen ble totalt 5,5 millioner kroner. Høili overtok båten i juli, men noen uker senere fikk han mistanke om at Geir Bråthen ikke var til å stole på. Han oppdaget blant annet feil og mangler i regnskapet til Auto-Forum for 2011.

30. august 2012 velger han derfor å heve båtkjøpet, og han leverer båten tilbake der han hentet den i Drammen.

– Høili var rett og slett blitt lurt. Tillitsforholdet til Geir Bråthen var brutt, sa Høilis advokat i retten.

Les: Investor anmelder bilselger i Drammen

Auto-Forum

Geir Bråthen drev selskapet Auto Forum på Åssiden i Drammen.

Foto: Harald Inderhaug

Tvangsslag Atlantis 48

Luksusbåten ligger nå ute for tvangssalg.

Foto: finn.no / Skjermdump

Krever økonomisk erstatning

Geir Bråthen har nå saksøkt Dag Høili fordi han mener det ikke var grunnlag for å heve båtkjøpet. I retten mandag kom det frem at Bråthen krever erstatning av Høili på rundt sju millioner kroner. Høili kom med et motsøksmål der han krever å få tilbake den millionen han overførte til Bråthen for båten. Ferrariene har Høili hentet tilbake og solgt videre.

Bråthens advokat hevder at Geir Bråthen fikk store økonomiske problemer etter avtalebruddet. Selskapet Auto-Forum ble trukket frem mange ganger i retten, noe Bråthen likte dårlig.

– Dette dreier seg først og fremst om en båtavtale. Dette har ingenting med Auto-Forum å gjøre, som motparten forsøker å trekke inn, sa Bråthen i sin forklaring.

Høilis advokat understreket at den aktuelle båten fortsatt er registrert på selskapet. Bråthen nektet å svare på alle spørsmål som omhandlet Auto-Forum i retten.

Les: Kjendiser føler seg lurt av luksusbilselger

Heftelser på flere millioner

Det kom inn krav på til sammen 9,2 millioner kroner fra 52 kreditorer da selskapet Auto-Forum ble slått konkurs i 2013. Det var lite verdier igjen i selskapet, og i retten mandag kom det også frem at det er heftelser på 11 millioner kroner i den aktuelle båten. Om lag dobbelt så mye som båten er verdt.

Mens de to tidligere forretningspartnerne strides om hvem som eier båten, ligger båten ute for tvangssalg. Den er nemlig begjært tvangssolgt etter konkursen i Auto-Forum.

Tirsdag skal vitner forklare seg i Drammen tingrett. Rettssaken avsluttes samme dag.