Krangler om hijab-forbud

Det er full strid i Oslo SV om forbud mot hijab i skolen. Det varsles heftig debatt på fylkesårsmøtet til helgen.

Muslimsk kvinne foran pc

Det er stor uenighet innad i Oslo SV om hijab bør forbys i skolen.

Foto: Colorbox.com

Et flertall i fylkesstyret med Heikki Holmås i spissen går inn for å vurdere et hijabforbud i barneskolen.

– Forby heller stiletthæler

Leder i internasjonal gruppe i Oslo SV, Marielle Leraand, er blant skeptikerne.

– Vi kan først begynne med å forby noe som tidligere var et torturredskap, nemlig stiletthælen, før vi forbyr gevanter som ikke har noen praktisk ulempe.

– Det må være likt for alle, man kan ikke peke på en gruppe. Det gjorde man med jødene i mellomkrigstiden, og man kan ikke nå peke på muslimene, sier Leraand.

Flertallet ønsker hijabforbud

Per Østvold

Per Østvold støtter forslaget.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Et flertall i fylkesstyret i Oslo SV, med Heikki Holmås i spissen, går inn for å vurdere et hijabforbud i barneskolen.

Den siste tida har det vært mye frem og tilbake om hva partiet egentlig mener - men påtroppende leder i Oslo SV, Per Østvold er klar:

– Jeg støtter det forslaget. Jeg synes det er fornuftig å få undersøkt dette, men samtidig tror jeg vi skal høre nøye etter hva lærerne og skolene og innvandrerorganisasjonene sier.

Men det er et ganske stramt virkemiddel?

– Det er stramt, men nettopp derfor sier vårt vedtak at først skal vi gå i dialog, og så håper jeg at det er nok, sier Østvold.

Les: Diskrimineringsombudet mener barn må få bruke hijab

Varsler heftig debatt

Flere lokallagsledere NRK har snakket med varsler heftig debatt på fylkesårsmøtet til helgen. Mange gir uttrykk for at det er en vanskelig sak, hvor utfallet ikke er gitt.

Hør: Inluderingsminister Lysbakken sier nei til hijab-forbud

Bydelen Gamle Oslo er kjent for å ha svært mange minoritets-språklige elever i skolen. Lederen i lokallaget Linda Meisy vil ikke at en skal vurdere forbudet.

– En kan ikke snakke om et forbud av hijab og påberope seg gode intensjoner. Ytterste høyre fløy har trampet i hjel rommet for diskusjon med veldig hatefulle angrep på Islam. På grunn av det vil diskusjonen utelukkende bli forstått at er du imot hijab, så er du imot islam. Det er det som vil bli hørt, og det må vi ta hensyn til.

Les: Frp vil ha hijabforbud i skolen.