Kraftige protester mot bro

Planene om ny bro eller tunnel over Oslofjorden møtte kraftig motstand på folkemøte i Moss.

Folkemøte om bro over Oslofjorden

Det var fullsatt sal på folkemøtet på Alby i Moss i går.

Foto: Marianne Løkkevik / NRK

Forslag om tunnel eller bro fra Jeløy i Moss og over fjorden til Vestfold har satt sinnene skikkelig i kok i lokalsamfunnet. Aksjonsgruppa som kjemper mot inngrep i de vernede områdene på Jeløya har nå nærmere 3000 tilhengere på Facebook

– Det er formidabelt. Folk er opptatt av Jeløy og har Jeløy på et bestemt sted i hjertet, sier Marius Kramer i aksjonsgruppa «Mot fjordkryssing via Jeløy».

I går var det folkemøte på Alby i Moss. Der måtte nesten to hundre personer opp.

– Vi er veldig fornøyd med oppslutningen. Folk bruker dette området som rekreasjon, og de kommer fra nær og fjern, sier Kramer.

Store konflikter

På den andre siden står Statens vegvesen og kommunen. De har ansvar for å løse trafikkproblemene som nesten kveler Moss sentrum.

Anders Jordbakke

Anders Jordbakke leder utredningen av en ny kryssing av Oslofjorden.

Foto: Hans Petter Reppe

Prosjektleder Anders Jordbakke skal finne løsninger så folk og varer kan komme raskt og greit over fjorden i framtida. Da er en krysning ved Jeløy interessant, sier han.

– Korridoren Moss-Horten er interessant fordi det er relativt kort avstand over fjorden, og det er aller kortest mellom Horten og Jeløy. Også er det noe med en korridor nær byene, som gjør at de regionale virkningene kan bli store.

– Men det er noen store konflikter med arealene, som selvfølgelig må bli en viktig del av diskusjonene rundt om dette er interessant å gå videre med. sier Jordbakke.

Les også:

– Mulighetene er andre steder

Jeløya er et av flere krysningspunkter Statens vegvesen vurderer. Aksjonsgruppas mål er å få strøket fylkets best bevarte herregårdslandskap av lista raskest mulig.

– Området her er såpass viktig at det bør få lov til å være i fred, sier Kramer.

Ordfører i Moss, Tage Pettersen, sier ingen i byen ser lyst på en mulig ny bro eller tunnel fra Jeløy til Horten. Han er likevel glad for at Statens vegvesen undersøker alle muligheter nå.

– Det er flott at vi har fått en aksjonsgruppe. Det ble også sagt ganske godt at dette er en utredning av muligheter og umuligheter. Det er klart det hadde vært flott å få på plass at dette er umulighetene, og at mulighetene befinner seg andre steder.