Hopp til innhold

Kraftig kutt i støtte til katolikker

Oslo katolske bispedømme fikk i fjor utbetalt 15 millioner kroner mindre i statlig støtte enn året før.

Oslo Katolske Bispedømme

JUKSET MED MEDLEMMER: Oslo katolske bispedømme må betale tilbake over 40 millioner kroner etter at det ble påvist omfattende juks med medlemsregistreringen.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Det viser tall fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

I 2014 fikk Den katolske kirken i Oslo utbetalt støtte for drøyt 120.000 medlemmer, men etter at det ble påvist omfattende juks med medlemsregistreringen ble kirken pålagt å rydde opp.

– Vi har gått igjennom alle opplysningene vi har fått fra bispedømme, og håper at antallet medlemmer som nå er rapportert stemmer, sier avdelingsdirektør Merethe Helstad hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

I perioden 2010 til 2014 doblet Oslo katolske bispedømme medlemstallet sitt fra i underkant av 60.000 til 120.000. Men i fjor ble det avslørt at økningen ikke var reel.

Folk var blitt lagt til medlemsregisteret uten å vite om det. Jukset ble blant annet avslørt ved at personer som allerede var medlemmer i andre trossamfunn, fant ut at de også sto registrert som medlem i den katolske kirken.

Siktet for bedrageri

Avsløringen resulterte i at Oslo katolske bispedømme, biskopen og økonomisjefen ble siktet for bedrageri av 50 millioner kroner. Ifølge Oslo-politiet er de nå i sluttfasen av etterforskningen av saken.

Fylkesmannen krevde også å få tilbakebetalt 40 millioner kroner. Dette klagde den katolske kirken på. Klagen ligger nå hos Kulturdepartementet, som tar siktet på å ta en avgjørelse i løpet av januar.

Avdelingsdirektør Merethe Helstad

Merethe Helstad hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus håper antallet medlemmer de nå har fått rapportert stemmer.

Foto: Knut Martin Løken / NRK

I 2015 hadde Oslo Katolske Bispedømme drøyt 80.000 medlemmer. Dette er 40.000 færre enn året før.

– Nedgangen er et resultat av at kirken ble pålagt å gå igjennom medlemsregisteret sitt, forteller Helstad.

Helstad understreker at det fortsatt pågår en politietterforskning av saken.

– Fylkesmannen kan kun be om en redegjørelse fra bispedømme og vurdere den. Politiet har andre metoder enn oss. Det kan være at politiet finner ut at det er snakk om enda færre medlemmer enn det som er korrekt ført opp. Selv om vi ikke har grunn til å tro det.

Oslo katolske Bispedømme ønsker ikke kommentere denne saken. Alle de siktede i bedragerisaken nekter straffskyld.