Korrupsjonssiktelse i snart to år

Økokrim er fortsatt ikke ferdig med etterforskning av korrupsjonssaken mot Kongsberg Gruppen. Det er snart to år siden mistanken om korrupsjon og bestikkelser knyttet til virksomhet i Romania ble kjent.

Kongsberg Gruppen

Kongsberg Gruppen ble i februar i 2013 siktet for korrupsjon etter milliardavtaler med Romania.

Foto: Per Håkon Solberg

Ifølge Økokrim tar etterforskning erfaringsmessig lang tid i internasjonale korrupsjonssaker. Blant annet fordi bevis og informasjon befinner seg utenfor Norge.

Men førstestatsadvokat Marianne Djupesland sier etterforskningen har kommet lang.

Marianne Djupesland

Marianne Djupesland er førstestatsadvokat i korrupsjonsteamet til Økokrim

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Jeg håper vi får den hjelpen vi trenger fra utlandet innen fornuftig tid, men i denne saken har vi kommet ganske langt og jeg tror vi kan komme i mål med etterforskningen i overskuelig fremtid.

Økokrim har blant annet foretatt en rekke avhør og ransakinger i Romania i forbindelse med korrupsjonssiktelsen.

Vil ikke snakke om detaljer

Siktelsen fra Økokrim omhandler påstander om korrupsjon i tilknytning til leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania i perioden 1999–2008. Da saken ble kjent i februar 2013, ble en mannlig ansatt pågrepet, men senere løslatt. Advokat Christian Hjort som representerte mannen den gangen sa følgende til NRK:

– Han erkjenner ikke straffskyld, men omtaler de avtaler som omfattes av siktelsen som at de har et legitimt forretningsmessig innhold.

Nå snart to år etter, ønsker ikke Økokrim å kommentere hvem som er siktet i saken.

– Det er slike detaljer fra saken som vi prinsipielt ikke kommenterer, saken er under etterforskning og først når den er ferdig så vil vi komme med en konklusjon.

Samarbeider med Økokrim

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen sier bedriften samarbeider med Økokrim i deres etterforskning og avventer konklusjonen derfra.

Ronny Lie

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Utover det har vi ikke noe å tilføye, sier han.

At etterforskningen tar lang tid vil ikke Lie uttale seg om, han sier Kongsberg Gruppen ikke har noen erfaring med slike saker.